2012. augusztus 26., vasárnap

Kókuszgolyó

Nagyon szeretek a gyerkőccel együtt tevékenykedni a konyhában, ezért sokszor igyekszem olyan ételeket, de főleg süteményeket készíteni, amibe kiskuktának be tudom vonni.
Melyik süti lehetne erre alkalmasabb, mint a kókuszgolyó. Nagyon jól el lehet vele maszatolni, összekeverni, golyót formázni, kókuszba vagy kakaóba hempergetni. Melyik gyerek ne élvezné, sőt valljuk be mi felnőttek is szívesen elmerülünk eme tevékenységben.

50 dkg darált háztartási keksz
6-7 evőkanál kristálycukor
1 fél tk. vaníliaaroma
10 dkg margarin
 fél dl rum vagy gyerekek mellett kevés rumaroma
2,5 ek. cukrozatlan kakaópor
kb. 3,5-4 dl tej
kókuszreszelék
gyümölcs/aszalt gyümölcs, csoki, mandula vagy mogyoró a közepébe, de ez el is hagyható.

A hozzávalókat jól összekeverjük, hogy egy gyúrható masszát kapjunk, egyedül a tej adagolásánál figyeljünk, mert nem mindig vesz fel teljesen azonos mennyiséget, érdemes óvatosan kisebb adagokban hozzáönteni.
Vizes kézzel golyókat formálunk, aminek a közepébe tetszés szerint kerülhet-nálunk most ezek álltak rendelkezésre- füge, meggy, csokoládé. Végül kókuszba vagy kakaóporba hempergettük.
Fogyasztásig hűtőben tároljuk.





2012. augusztus 25., szombat

Gyümölcskenyér

Megállíthatatlanul közeleg a sulikezdés, nem árt, ha van a tarsolyunkban egy-két  nasi ötlet.
Ez a gyümölcskenyér pont megfelel a kritériumoknak, könnyen szállítható az uzsonnás dobozban, finom, édes és gyümölcsös.

20 dkg liszt
20 dkg porcukor
20 dkg margarin
1 csomag sütőpor
1 csomag vaníliás cukor
5 tojás
1 szelet étcsokoládé/darabolva/
5 dkg aszalt füge/darabolva/
5 dkg aszalt sárgabarack/darabolva/
kevés birsalmasajt /darabolva/
5 dkg dió/darabolva/
5 dkg mazsola
1 negyed citrom reszelt héja
/egyéb aszalt gyümölcsök is jók, ízlés szerint/

A porcukor 3/4-ét és a vaníliás cukrot habosra keverjük a margarinnal, majd hozzáadjuk  a tojások sárgáját, ezután szépen lassan a többi hozzávalót is hozzádolgozzuk, sütőporral elkevert liszt, csoki, gyümölcs, végül a maradék porcukorral felvert tojásfehérjét is óvatosan hozzáforgatjuk.
Kivajazott, lisztezett gyümölcskenyér formába öntjük és 180 C-on megsütjük kb.30-35 perc alatt, tűpróbával ellenőrizzük.
A tetejét megszórhatjuk porcukorral, de ez el is hagyható, vagy kerülhet rá -ami nálunk most nagy kedvenc- cukormáz is.



2012. augusztus 24., péntek

Kakaós-tejfölös muffin

Ez a gyorsan elkészíthető muffin igazán jól jön olyankor, amikor hirtelen kell valami sütit produkálnunk például elvacakoltuk/értsd: rosszul állt a hajunk, a sminkünk extrán tovább tartott, a körömlakk lassan száradt/ a vendégség előtti időt és már nem tudunk egy nagyobb süti projektbe belevágni, mert valljuk be szerintem ez már mindenkivel előfordult és ilyenkor a legtöbben vesznek gyorsan valami bolti sütit.
Pont ilyenkor szoktam ehhez a recepthez nyúlni, de alkalmas akár óvodai, iskolai ünnepségekre is sütinek, amit el tud magával vinni a gyerkőcünk egy sütis dobozban és még el is dicsekedhetnek a legkisebbek is, hogy segítettek, mert ez az a recept amiben a legapróbbak is tudnak segíteni, akár a keverésnél, akár a máz felkenésénél, az én kisfiam a mázat teljesen egyedül szokta megoldani, szóval úgy tessék nézni a művészi munkát :) Itt engedményeket szoktam tenni, mivel általában valamiért tényleg gyors ütemben készül a süti, így bolti cukormázat használok, legtöbbször puncsost.

12 db muffinhoz

20 dkg liszt
25 dkg cukor
2 tojás
5 dkg margarin
5 dkg cukrozatlan kakaópor
1 kis doboz tejföl
1 csomag sütőpor
1 csomag puncs ízű cukormáz


A margarint megolvasztjuk és a többi hozzávalóval együtt elkeverjük szép simára. A muffin formát 3/4-ig megtöltjük a masszával és 180 C-on kb. 30 perc alatt készre sütjük, tűpróbával ellenőrizzük.
A cukormázat a kihűlt sütire kenjük.





2012. augusztus 22., szerda

Vegye, vigye, nyerjen

Támogatom a tudatos vásárlást, bár amiről most írok nem biztos, hogy a tudatos vásárlás körébe tartozik, sőt inkább manipulatív vásárlásnak hívnám de nagyon sok esetben mégsem tudok/akarok neki ellenállni, szerintem ezzel nem vagyok egyedül, vagy igen?.
 Ilyen a nyereményekkel kecsegtető termékek vásárlása, pl. vegyen egy csokit nyerhet egy másikat, vagy vegyen chipset küldje be a kódot, vagy vegyen üdítőt regisztráljon az Ap számmal stb.

Mindazonáltal vannak ennek a fajta vásárlásösztönzésnek pozitív oldalai is, amit érdemes kiaknáznunk!

  Általában nagyon figyelek arra, hogy olyan játékos terméket vásároljak amit egyébként is venni szoktam és megfigyelhető, hogy a játék időtartama alatt  akciósan adják, na ilyenkor érdemes akár többet is venni az adott termékből, legalábbis én így szoktam tenni, így még spórolni is igen jól lehet, sőt még a nyerésre is adunk magunknak esélyt, ami nagyon sokszor lehet akár a konyhában is hasznos nyeremény. Személy szerint már került így kenyérsütő, kávéfőző, gasztro hétvége is hozzánk, tehát nem lehetetlen vállalkozás.
A nyerési esély nem tudom megmondani mekkora, gondolom a termék népszerűségével egyenes arányban állhat, tehát egy édesített üdítőre sokkal többen küldenek be pályázatokat, mint egy sajttermékre érdemes ezt is figyelembe venni.
Nem tudom egyedül vagyok-e ezzel a fajta vásárlási mániámmal, de ezentúl igyekszem havi rendszerességgel felhívni a figyelmet egy-egy érdekesebb vásárlási lehetőségre/nyerési esélyre/pályázatra(akár a neten is, ebbe még plusz jó, hogy vásárolni sem kell hozzá)  természetesen a gasztronómia területén maradva.

Rögtön vegyük az első lehetőséget egy pályázat, ami holnap fog indulni, az Aldi háziasszonyt keres egy évre sztárgázsiért, jól hangzik holnap biztos megnézem a részleteket is.

     http://haziasszonyok.aldi.hu/

Nyerje meg a havi 300 000 Ft-os álomfizetést!

Csemegézni is szeretünk, így most 1-2 kinder Bueno tuti bekerül majd a kosárba/ennyi luxus jár pl. egy hétfői munkanapon/  a játék ideje alatt, nem több, de ennyi biztos, mert egyébként is finom csokoládé, de  kicsit drágának tartom. Heti 1 milliós ruhatár sem jönne rosszul. Mostantól 9 hétig tart a játék.

http://elbuvolostilus.hu/



Szeptember 3.-tól újra indul a pöttyös rudis játék, a rudi nálunk szinte napi vendég, bár mostanában 89 Ft alatt kevés helyen láttam, ami picit elkeserít.
Suli alatt sokszor becsúszik a pöttyös a gyerekek uzsonnás dobozába, de ne felejtsük el beküldeni a kódot sem.

http://www.realpremium.hu/images/pottyos_pottyosotos_02.png




Szeptembertől lesz a gyermelyi tésztával ismét játék, már most érdemes gyűjteni a haszon pontokat/100 pont/pályázat), nálunk ez a kedvenc tészta így csak ollóval gyorsan kivágom a pontot és már teszem is félre, de jól is fog jönni szeptembertől, mert a nyeremények között lesz készpénz és konyhai gép is.

Részletek majd itt:

http://gyermelyi.hu/index.php?option=com_php&Itemid=37

pontertek



Gyümölcsléből a Siót részesítem előnyben, ár-minőség arányban talán ez áll hozzám a legközelebb ráadásul most igazán jó nyereményekre pályázhatunk, autó, sió termékekkel teli hűtő, szabadidős programok.
Többször van, akció, ha kettőt veszünk jóval olcsóbban kapjuk meg, érdemes ilyenkor figyelni ezt is.


http://www.siogyumolcs.hu/

Jól néz ki ugye?



A Rama margarinról is érdemes gyűjtögetni a zöld vonalkódokat, 4,5 kg szükséges egy pályázathoz, ha összegyűlt és beküldtük receptkönyvet kapunk, általában nagyon színvonalas könyvecskét vagy naptárt küldenek, tehát megéri gyűjtögetni, nálam bőven elfogy ennyi margarin a sütéshez, így ezt is gyűjtögetem jó előre.


Rama



Végül jöjjön az egyik kedvencem:

Vásároljunk magyar terméket!- teljes mértékben támogatom, így gyakran keresem a legnyerőbb magyar kollekció címkével ellátott termékeket, ha tehetem inkább egy ilyen terméket emelek le a polcról, a fűszertől kezdve egészen a kekszekig nagyon sok terméken megtalálható a játékot is hirdető felhívás és itt már tudom is, hogy magyar terméket vásároltam és ez JÓ.

http://promo.amagyartermek.hu/



A mostani ajánlatom ennyi lenne. Blokkot, kódot nem kidobni! :)
Kíváncsi vagyok Ti is gyakrabban nyúltok egy olyan termékért a polcra amivel játszani is lehet vagy nálatok ez egyáltalán nem szempont.
Lehet csak én vagyok oda a nyereményjátékos akciókért?















2012. augusztus 12., vasárnap

Mentás, joghurtos uborkakoktél parenyicával

A vásáron beszerzett alapanyagokat felhasználva készült ez a kellemesen üdítő, hideg leveskoktél.
Leves, mert hordozza magában egy jó hideg krémleves tulajdonságait, koktél, mert könnyen kínálhatjuk akár előételként is egy koktélpohárból. Abszolút alkalmas egy nyári grill party indítójaként, afféle vendégfogadóként, kivesszük a hűtőből és már adjuk is az érkező vendégek kezébe.

A kétféle hagyma el is hagyható, ha érzékenyebb a gyomrunk, mert a sajt önmagában is elég nehéz, bár ha bírjuk hagymával akkor sokkal intenzívebb ízvilágot kapunk.

70 dkg uborka
6 nagyobb mentalevél
1/4 kisebb vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
2 evőkanál citromlé
2 evőkanál olívaolaj
1,5 teáskanál cukor
1 teáskanál só
180 g joghurt
kb. 2 dl ásványvíz
12 darab mini paradicsom
4 db mini parenyica sajt


Az uborkát megtisztítjuk,  feldaraboljuk és robotgépbe tesszük a mentalevéllel, olívaolajjal, cukorral, citromlével, sóval, a kétféle hagymával és a joghurttal. 2-3 perc alatt simára turmixoljuk majd kb. 2 dl vízzel felengedjük, pont annyival, hogy egy kellemes krémes állagot kapjunk.
1 órára hűtőbe tesszük, majd fogyasztás előtt kb. 15 percre áttesszük a mélyhűtőbe, hogy a teteje éppen megszilárduljon, de alatta kellemesen kanalazható maradjon a leveskoktélunk.
A tetejére mini paradicsom és mini parenyica sajt kerül.




Vasárnapi Vásárnap-képes beszámoló

Igazából nem szeretném nagyon ragozni, kint voltunk, nézelődtünk, vásároltunk-holnap jön a recept csupa vásári hozzávalóból-, ettünk, ittunk, legközelebb visszamegyünk.





Igazi friss házikenyér


Nagyon finom mézek, ráadásul a látványkaptár is nagyon érdekes volt, főleg a gyerekeknek



Középen a nagy dobozban egy 100 éves hatalmas szappan volt





Ólomkatonák, kisfiam vágyálma, de sajnos az áruk igen magas volt ahhoz, hogy a kertben elásva végezzék, mert mostanában egyre több figura veszik el vagy éppen tűnik elő a kertben a kis régészem keze alatt.


Lekvárok, szörpök sokasága


Zajlik a vásár, a legjobb, hogy mindenki őstermelő, finom zöldségekkel és gyümölcsökkel jöttek a vásárba




Kosárfonás is volt...


Házi joghurtok, tej, sajt



A paradicsomok legszélesebb választéka piros, sárga, a legapróbbtól a legnagyobbig.
Olyan picuri paradicsomot sikerült beszereznem, amilyet még nem is láttam, és az íze mézédes.


Sajt, sajt és még több sajt, a parenyica isteni finom


Az állatkák, mert olyan aranyosak






2012. augusztus 11., szombat

Audrey joghurttortája-Gateau Yaourt D'Audrey

Miután elolvastam egyik kedvenc nyári olvasmányomat Susan Loomis Ház a Tatin utcán című könyvét, rá kellett jönnöm
a) még sosem ettem eredeti hamisítatlan francia joghurttortát -rögtön pótolnom kell-, 
b) fogalmam sincs ki az az Audrey és miért is istenítik a franciák a tortáját,-ki kell derítenem-,
c) minden hozzávaló rendelkezésre áll itthon és kb. 50 perc alatt elkészülhetünk vele-öröm a köbön-,
Ezek után nem is volt kérdés, hogy most rögtön szeretném elkészíteni, tehát tálak, hozzávalók, tortaforma előkapva és már indulhatott is a villámsüti elkészítése.
A könyvben található receptet használtam annyi változtatással, hogy bourbon vaníliás cukrot használtam aroma helyett.
Suzan ezt írja a könyvében:
" Ezt a tortát valaha minden francia diáklány megtanulta elkészíteni, és így van ez még mostanában is, bár ma már inkább otthon, mintsem az iskolában sajátítják el a készítését."

Hát most legalább francia diáklánynak érezhettem magamat pár röpke percre, igaz fogalmam sincsen, hogy valójában így kell-e kinéznie a tortának(ok, a netes képekre hasonlít), vagy az íze milyen az eredeti francia joghurttortának, de el kell mondanom, hogy ami kikerült a sütőből valami fantasztikus, nem száraz, az íze egyszerű és mégis valami csoda ahogy a joghurt és a csoki eggyé váltak.
Nyugodtan próbáljátok ki, mert egyszerű, gyors és garantált a siker.

21 dkg liszt
3/4 kávéskanál sütőpor
3 csepp vaníliaaroma, vagy 1 csomag bourbon vaníliás cukor
1 csipet tengeri só
3 nagyobb tojás
21 dkg cukor
1 és 1/4 dl joghurt
12 dkg olvasztott vaj
9 dkg olvasztott étcsokoládé
porcukor a szóráshoz

A sütőt előmelegítjük 190 C-ra, a tortaformát kivajazzuk és lisztezzük.
A tojásokat a cukorral habosra keverjük, majd folyamatosan beleszitáljuk a sütőporral és sóval elkevert lisztet. Ezután keverjük a masszába a joghurtot és az olvasztott, lehűtött vajat.
A tészta felét a tortaformába simítjuk, majd a maradék masszához hozzákeverjük az olvasztott csokoládét.
A csokis tésztát a simára simítjuk és egy keverőkanál segítségével óvatosan egybeforgatjuk, a kétféle tészta így lesz márványos.
Kb. 30-35 perc alatt készre sütjük, amikor kihűlt porcukorral szórjuk meg.



Ui.: még mindig nem tudom ki volt Audrey, akinek ezt a remek süteményt köszönhetjük, ma nem volt a barátom a google. 

2012. augusztus 9., csütörtök

Hétvégi programajánló- Vasárnapi Vásárnap

"Jöjjenek, csak jöjjenek, lássanak és vegyenek
portékáik legjavát hozzák most a mesterek.
A réten az íjászok a kíváncsiakat várják,
kik eleink íjait ki is próbálhatják.
Jöjjenek hát muzsikára, szép magyar vásárra,
Szent István havának tizenkettedik napjára."




Közhírré tétetik

Állat-, Termény- és Kézművesvásár Tartatik.

Helyszín Tahi hídfő melletti füves terület.

Augusztus 12. napján reggel 8 órától délután 16 óráig remek programok és igazi hamisítatlan vidéki vásár várja az érdeklődőket.

Mesterség bemutatók folyamatosan a nap folyamán, délelőtt és délután is solymász bemutató, 10 órakor Vásári Versengés a gyerekeknek és 12 órakor Régi Szófejtő.

Eközben étel, ital, zene és az elmaradhatatlan vásári forgatag várja az érdeklődőket.





2012. augusztus 7., kedd

Levendulamézes csokikrém

Egy igazán fantasztikus pohárkrém a csokoládé és a levendula bódító illata és íze, felkavarja az érzékeinket rendesen.

Érdemes nagyon jó minőségű alapanyagokat használni, mert az ízek így lesznek élvezetesek.

Az alapötlet Jamie-től származik az ő receptjén alakítgattam és egy isteni pohárkrém lett belőle.
Köszi Jamie!

A recept előtt egy-két kedvenc képem, hogy a szemünk is gyönyörködjön, ha már a levendulaméz a főszereplője ennek a receptnek.



forrás




forrás

Lavender Fields Provence
forrás

Miután kigyönyörködtük magunkat a képekben jöjjön  a recept

Csokoládékrém levendulamézzel

25 dkg jó minőségű étcsokoládé
8 dkg vaj
3,5 dl magas zsírtartalmú tejszín
2 tojás
2 kávéskanál levendulás méz

Egy lábasban vizet melegítünk, majd ráhelyezünk egy másik lábast, ami pontosan beleillik, így gőzfürdő felett elkezdjük megolvasztani a csokoládét, közben hozzáadjuk a vajat. Lehúzzuk a tűzről, pont akkor amikor a csokoládé megolvadt. Robotgépben a tejszínt elkezdjük felverni.
Egy tálba villával felverjük  a tojást és hozzáadjuk a mézet, majd a csokoládét és végül a tejszínt, amit óvatos nagy mozdulatokkal forgatunk a krémbe.
Pohárba vagy tálkákba öntjük és hűtőbe tesszük fogyasztásig.
A tetejére csokiforgácsot szórunk.


2012. augusztus 5., vasárnap

Nyári könyvajánló








A nyár a legjobb időszak az olvasásra, a strandon vagy a kerti nyugágyon pihenve egy jó könyv és limonádé társaságában remekül fel lehet töltődni az őszi esős, munkás napokra.
Már nyár elején el szoktam dönteni mit szeretnék elolvasni, idén valahogy úgy jött ki a lépés, hogy a főszerep a kulináris csemegéket is tartogató könyvekre esett.
Többet már elolvastam közülük, de pár könyv még a polcon várakozik.

Szakácskönyvek közül kettőre esett a választásom, belelapozva mindkettő igen ígéretesnek tűnik.

Az első ez a gyönyörű könyv, tele finomabbnál finomabb süteményekkel és fotókkal.


             Bereznay Tamás Süteményeskönyv

Bereznay Tamás - Süteményeskönyv



















A második Keith Floyd Indiai szakácskönyve, egyébként egy zseninek tartom, sajnos már nem kápráztathat el minket a főztjével, de életében az egyik legzseniálisabb szakács volt, szerintem.
Nem csak főzött, hanem életet adott az ételnek.

      Floyd receptek Indiából     

    Keith Floyd - Floyd receptek Indiából

Jöjjenek azok amik az ízlelőbimbókat és a lelket is megmozgatják.

Elsősorban a két Susan Loomis könyv, étel, utazás, emberi sors minden, ami egy jó könyvhöz kell, ráadásul két kötetet olvashatunk, alig vártam, hogy a második kötetet is kézbe vegyem annyira tetszett az első rész, csak ajánlani tudom egy remek borozgatós nyári estéhez.


       Susan Loomis - Ház a Tatin utcán

         Susan Loomis - Életünk a Tatin utcában


  Egy kis krimi, jöhet? Nekem igen!



                  Nan Lyons - Ki öli meg Európa nagy konyhafőnökeit?                    


Ez szinte kötelező olvasmány! :)

        Napsütötte Toszkána     

      Frances Mayes - Napsütötte Toszkána 


Egy kis Olaszország, kihagyhatatlan


      Marlena De Blasi - Ezer nap Velencében



Végül, de nem utolsó sorban, aki kíváncsi az ötcsillagos szállodák titkos világára, annak ajánlom ezt a könyvet, nehezen tudtam letenni, 2 éjszaka alatt kiolvastam, szerintem ez mindent elmond róla. 



       Kordos Szabolcs - Luxushotel, Hungary




Remélem Ti is kedvet kaptatok egy kis nyári olvasáshoz.