2012. november 25., vasárnap

Gesztenyetorta karácsonyra sütés nélkül és tojásmentesen

Ez egy igen dekoratív, laktató, tojásmetes és összességében szuper desszert, szerintem az egyik legjobb amivel mostanában találkoztam.
Nagyon kezdő háziasszonyok nagy meglepetést tudnak szerezni a családnak ezzel az elronthatatlan desszerttel.
Karácsonykor így könnyedén a főzésre lehet öszpontosítani az erőinket, mert ezt  a tortát 1-2 nappal előre is elkészíthetjük és a hűtőben remekül kivárja a sorát, ráadásul még jót is tesz neki a várakozás, az ízek összeérnek a krém megszilárdul és összeáll egy csodás tortává.


Az alap
50 dkg gesztenyemassza
20 dkg darált keksz
15 dkg margarin
20 dkg porcukor
1 dl rum /vagy 1 dl tej és rumaroma/

Krém
3 csomag főznivaló vaníliás pudingpor
9 dl tej
25 dkg margarin
25 dkg porcukor

Középre
kevés tej
kevés rum/vagy aroma/
1 nagy csomag babapiskóta

Tetejére
4 dl habtejszín
porcukor ízlés szerint


Az alaphoz a hozzávalókat robotgépben összekeverem, majd egy nagy tortaformába nyomkodom kb. 2 cm-es vastagságban. Beteszem a hűtőbe, amíg a pudingos réteg elkészül.
A pudingból és a tejből hagyományosan pudingot főzök, majd kevergetés mellett kihűtöm. A margarint és a cukrot habosra keverem és összedolgozom a kihűlt pudinggal.
A gesztenyés alap tetejére simítom a pudingos krém felét, a babapiskótát rumost tejbe mártom /nem áztatjuk el!/ és rárakom jó szorosan a pudingkrém tetejére, majd a maradék pudingot a babapiskótás réteg tetejére simítom.
A habtejszínt keményre felverem a cukorral, és már csak annyi dolgom maradt, hogy szépen rásimítom a pudingkrémre.
Minimum egy éjszakára a hűtőbe teszem.
Remekül szeletelhető és igen dekoratív, főleg, ha a tetejére még teszünk csokiforgácsot, vagy aszalt gyümölcsöt, mogyorót, vagy amit szeretünk.









2012. november 19., hétfő

Polentaburger



Polentaburger fürjtojással, kakukkfüves mázas répával és bébikukoricával




25 dkg kukoricadara
1/2 liter  Szójaital Natúr vagy tej
1 konzerv bébirépa
1 konzerv bébikukorica
1 tk. olíva olaj
cukor

1 kis csokor kakukkfű
4 db fürjtojás
1 kis ág menta

 Elkészítés



A szójaitalt vagy tejet enyhén sózzuk, majd megfőzzük benne a kukoricadarát. Még forrón előre frissen tartó fóliával kibélelt formákba öntjük. Megvárjuk még kihűl . A répát érdemes korábban előkészíteni. Az olajjal, sóval, cukorral és kakukkfűvel elkevert 1/2 bögre vízbe tesszük a répákat és lefedve legalább 1/2 órára hűtőbe tesszük. Majd az egészet egy lábasba öntjük és kb. 1-2 percig letakarva pároljuk (figyeljünk nehogy elfogyjon alóla a víz), majd kevergetés mellett elfőzzük a vizet, így a répa finom, fényes mázat kap.
A fürjtojásokat 6 perc alatt megfőzzük.
A formából kiborított polentát megtöltjük a fürjtojással, a mázas répával és a bébikukoricával. A tetejét kakukkfüvel és mentával diszítjük.





2012. november 17., szombat

Reszelt joghurttorta

Ez egy annyira egyszerű tortarecept, hogy elrontani sem lehet, nem kell bele zseletin vagy bármi macerás anyag, amitől ugye valljuk be kicsit elmegy a kedvünk a sütögetéstől, mert nem biztos, hogy nem folyik szét a krém, vagy attól félünk megdermed-e rendesen mire szeleteljük. Ennél a sütinél mindezt elfelejthetjük. Már többször elkészítettem és az eredmény mindig tökéletes lett.  Nem tudom ki találta ki, de hálám üldözze. Amit hozzátettem a recepthez az az ételfesték, mert eredetileg nem kell bele, de nekünk nagyon bevált.
Ugyanis az ételfestéknek köszönhetően a gyerekek mindig örülnek, hogy megint másmilyen tortát csináltam, igaz ez pici csel, de bevállik.

Tészta
15 dkg margarin
kevés reszelt citromhéj
1 csipet só
1 csomag sütőpor
25 dkg liszt
10 dkg kristálycukor
4 tojássárgája

Krém
15 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
5 ek. liszt
1 kis pohár (175gr) tejföl
4 kis pohár(175 gr) joghurt
4 tojásfehérje
pár csepp tetszés szerinti ételfesték /el is hagyható/

A tészta hozzávalóit robotgépbe tettem, rövid idő alatt összeáll, utána még kézzel átgyúrtam, fóliába tettem és mehetett is a hűtőbe, amíg a krém elkészül. Ez a művelet kb. 5-10 perc, méricskéléssel együtt.
A joghurtot összekeverjük a tejföllel a liszttel és a cukorral, majd óvatosan hozzáforgatjuk a kemény habbá vert tojásfehérjét, végül a pár csepp ételfestéket.
A tészta felét kézzel belenyomkodjuk egy előzőleg kivajazott, lisztezett tortaformába, erre jön a krém és végül nagylyukú reszelőn ráreszeljük a maradék tésztát.
Előmelegített sütőben 180C-on kb-35-40 percig sütjük.
Fontos! Egy éjszakára hűtőbe tesszük és csak másnap vesszük ki a formából és szeleteljük.



2012. november 10., szombat

Provence-i csirkemell

A Kiskegyed Konyhája novemberi számában találtam ezt a színekkel és ízekkel hívogató egytálételt.
Volt is itthon hozzá minden így gyorsan el is készült, bátran ajánlom, hogy készítsétek el, mert pont erre az ételre van szüksége az embernek így tél elején, szinte feltöltődtünk tőle.
Köretnek kacsazsírban sült krumpli volt, a krumplit nagyobb falatokra vágtam, majd megfőztem ezután a sütőben előre felhevített kacsazsírba tettem, majd többször átforgatva ropogósra sütöttem, ez az egyik kedvenc őszi/téli sültkrumplink.

A csirke pedig így készül.

4 csirkemell, szeletekre vágtam
1 citrom leve
1 cs. újhagyma
1 sárga és 1 zöld kaliforniai paprika
1 doboz koktélparadicsom /20 dkg/
1 ág rozmaring
1 nagy marék kakukkfű
1 dl húsleves
3 ek. mustár
1 csomag kb. 8-10 szelet gouda sajt
olaj

A zöldségeket 2-3 cm-es darabokra vágjuk, a paradicsomot felezzük.
A húst megtisztítjuk, felszeleteljük, sózzuk, borsozzuk, majd citromlével meglocsoljuk.
A csirkemellett olajban mindkét oldalról átsütjük.
A zöldségeket tepsibe fektetjük, majd rárakjuk a húst, amit megkenünk az előzőleg fűszernövényekkel összekevert mustárral.
Rárakjuk a sajtszeleteket, végül kb 40-45 perc alatt megsütjük.





Ne felejtsétek, hogy a játék még mindig tart, jelentkezni itt lehet



2012. november 2., péntek

Alma vacsora

Nem is tudom ezt az almás melegszendvicset miért nem árusítják a karácsonyi és egyéb téli vásárokban, mert igazán megérdemelné.

Kellemesen fanyar, mindamellett édes és krémes a sajt pedig lágyan folyik.
Pillanatok alatt elkészíthetjük, a legfinomabb grillezve, de elkészítehtő sima sütőben is magas hőmérsékleten.

Egy rumos teával a legfinomabb vacsora az emberes hónapokban.

5 szelet szendvicskenyér, lehetőleg rozs
5 karika alma /1 nagyobb alma/
5 szelet sajt
teavaj

A kenyereket megvajazzuk az almát szeletekre vágjuk, majd a közepén a magházat kör alakban kiszedjük ráfektetjük a sajtot és 200 C-os sütőben addig sütjük, míg a sajt egy kicsi aranybarna színt nem kap.