Igen, még mindig meggy a téma, remélem nem unjátok még nagyon... :)
Igazi balkáni sütemény, nagyon finom nem is sokban tér el a mi hagyományos rétesünktől, de nagyon finom és egyszerű desszert.
Az alaphoz:
500 g réteslap
100 g darált dió
kevés olaj
1 kg meggy
300 g cukor
2 csomag vaníliás cukor
Glazúrhoz:
3 tojássárgája
1,5 dl tejföl
Szóráshoz:
porcukor
A meggyet kimagozzuk, megmossuk, lecsöpögtetjük.
A réteslapból 3-at használunk 1 tekercshez. Az első lapot nedves konyharuhára fektetjük, majd olajjal megkenjük rátesszük a következő lapot ezt szintén vékonyan olajozzuk, majd jöhet a 3. lap.
A 3. lapra egyenletesen darált diót szórunk, majd elosztjuk szintén egyenletesen a meggyet és megszórjuk a kétféle cukorral. Óvatosan feltekerjük és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük.
Előmelegített sütőben 180 C-on addig sütjük, míg pirosodni nem kezd kb. 20 perc.
Elkészítjük a glazúrt, ami annyit jelent, hogy a tojássárgáját jól elkeverjük a tejföllel és ezt kenjük a már pirosodó rétesre. Visszatesszük a sütőbe, amit feltekerünk 200 C-ra és pár perc alatt ismét szép aranyszínűre sütjük. Hűlni hagyjuk.
Porcukorral tálaljuk.
ui.: Csak nálam nem működik jól a képfeltöltés? brrr..... sokat vacakoltam vele.
6 megjegyzés:
Csodálatosan néz ki! Kedvencem a rétes bármilyen töltelékkel!
Én egész nap nem tudok feltölteni képet, most, hogy neked sikerült, újra próbálkozom. :D
Köszönöm!
Képet úgy tudtam feltölteni, hogy a képet ahogy betöltötte ctr+c majd bezártam a feltöltést és a lapra ctr+v-vel beillesztettem
Nagyon szeretem!
Nekem úgy sem sikerült, de már hála égnek, helyreállt a rendszer! Köszi!
nagyon szép, de mi Vajdaságnak emlegetjük, Vojvodina a szerb neve. 280 ezer magyar él itt
Köszönöm a pontosítást :) Sajnos földrajzilag/elnevezésileg ennyire nem néztem utána, még kb. 7 évvel ezelőtt hallottam ezt a süteményt és azóta is így hívjuk, egy a lényeg tényleg nagyon finom. :)
Megjegyzés küldése