Viszont mit is lehet kezdeni ennyi meggyel, azon kívül, hogy pukkadásig ettük magunkat, adtunk az ismerősöknek és még mindig több kosárban sorakozott a sok-sok gyümölcs.
Íme egy-két 5let a felhasználáshoz:
1.
Ahogy dédanyáink készítették:
A gyümölcsöt mázas fazékba tesszük, lekötjük vászonnal, majd egy félig vízzel telt fazékba állítva, kemencébe téve, a víz forrásától számítva 20 percig főzzük. A fazekat kivéve másnapig hűvös, száraz helyre tesszük. Amikor meghűlt cserépfazekastól hűvös helyre tesszük és hónapok múlva kinyitva friss ízű gyümölcsöt találunk benne.
2.
Meggylekvár I. nagyanyáink konyhájából
50 dkg meggypép
40 dkg cukor
A megmosott, kimagozott meggyet a cukorral elkeverjük. A magokat mozsárban megtörjük, kevés vízzel felfőzzük és szitán áttörve a meggyre öntjük. Az egészet puhára főzzük és szitán újból áttörjük., forró üvegekbe töltjük és szárazon kidunsztoljuk.
3.
Meggylekvár II. nagyanyáink konyhájából
3,5 l meggy
50 dkg cukor
citromszeletek
A megmosott, kimagozott meggyet saját levében cukorral, állandó keverés mellett addig főzzük, amíg a pép sűrű nem lesz, akkor jó, ha leesik a kanálról. Kevés magot adunk hozzá és apróra vágott citromhéjat, kevés ideig forraljuk és forrón üvegekbe töltjük.
A régi receptből nem derül ki, hogy mi történik a maggal.... szerintem ki kell szedni mielőtt üvegekbe töltjük.
4.
Modern meggydzsem
1,3 kg magozott meggy
40 dkg cukor
1 csomag 3:1 dzsemfix szuper
pici szalicil(elvileg nem is kell, én teszek a tetejére csak éppen egy késhegynyit)
A meggyet robotgépben pépesítjük, majd hozzáadjuk a cukrot és a dzsemfixet.
Forrástól számítva kb 2 percig főzzük.
Üvegbe töltjük, egészen a pereméig, pici szalicilt teszünk a tetejére és lezárjuk az üveget.
5 percig lefelé fordítjuk az üveget és már készen is van.
5.
Sütikbe és csemegének szódás meggy, egyik kedvencem, mert szuper gyors, nem lehet elrontani és finom.
Meggy
Szóda
3 ek. cukor
Szalicil
Az üveget megtöltjük meggyel, majd 3 ek. cukrot szórunk rá, felöntjük szódával(vagy szénsavas ásványvízzel), a tetejére rászórunk késhegynyi szalicilt. Az üveget lezárjuk és mehet is a szekrény tetejére.
3-4 hónapig ne bontsuk fel!!! Igazi pikáns íze lesz.
6.
Meggyleves
A meggyleves nálam konkrét méricskélés nélkül készül, kb 1-1,5 kg meggyet kimagozunk, lábasba tesszük és felengedjük vízzel, bőven lepje el(legalábbis én úgy szeretem, ha sok a lé), fahéjat, szegfűszeget, citromhéjat és 1 dl bort teszek hozzá, mindent csak úgy kb., majd jól megcukrozom és felteszem főni. Addig 2,5-3 dl tejfölt összekeverek kb. 2,5-3 ek liszttel.
Amikor felforrt a leves megkóstolom, ha kell még megcukrozom. Egy merőkanálnyi forró levest adok a tejfölhöz és jól elkeverem ezután öntöm a leveshez, ami, ha elsőre picit csomós ne ijedjünk meg ahogy felforr szép sima lesz. Újra megkóstoljuk, ha kevésnek találjuk a levet még pici tejet önthetünk hozzá. Tejszínhabbal tálaljuk.
7.
Simán zacskóba eltesszük a mélyhűtőbe :)
Kellene már egy nagyobb mélyhűtő, ilyenkor jövök rá, hogy milyen kicsi a mélyhűtőnk jól el lehet sakkozni, hogy hova fér be még egy zacskó
8.
Süteménybe is kerülhet
Egyik kedvenc receptem, Kefires piskóta gyümölccsel
Nálunk már teli a polc, hűtő, has meggybefőttel, lekvárral és dzsemmel. És Nálatok?
Pomáz-Dolinákon szedd magad meggy, cseresznye szűret.
Előtte érdemes telefonon érdeklődni:26/325-346
10 kg-ig 300 Ft/kg és amit azon felül szedtek az már 150Ft/kg.
Szüretre/Befőzésre fel!!!
3 megjegyzés:
Hétvégén nekem is el kell tennem :)
Jó kis munka az biztos ;) Télen viszont kárpótol érte a sok finomság
Imádom a meggyet, de sajnos kipusztultak a fáink.:(( Kicsit most irigykedem, és közben megtekintem az ajánlott receptjeidet.:)
Megjegyzés küldése