2011. augusztus 20., szombat

Töltött cukkini

Töltött cukkini egyszerű, laktató és nem utolsó sorban nagyon-nagyon finom.

Hozzávalók:

2 nagyobb cukkini
60-80 dkg darált sertéshús
2,5 dl rizs
kb 7dkg sűrített paradicsom (1 kis konzerv)
3 teáskanál tejföl
2 vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
só, bors, pirospaprika
fűszerkeverék (kedvenc fűszerkeverékem, ami szinte bármilyen húsételhez kiváló: só, barnacukor, hagyma, rozmaring, bazsalikom, borsikafű, kakukkfű, fokhagyma, tárkony)
olaj
reszelt sajt
bacon vagy szeletelt sonka, de ez el is hagyható

A cukkinit megtisztítjuk 4 részre vágjuk a belsejét kikaparjuk, úgy, hogy a magos részét kidobjuk, a többit amit kivájtunk egy tálba tesszük, olyan mélyedésre lesz szükségünk, amit könnyedén megtölthetünk a töltelékkel.
A cukkinit megszórjuk a fűszerkeverékkel(ha szeretjük kibélelhetjük sonkával, vagy baconnel is), majd olajjal kikent és sóval megszórt tepsibe fektetjük.
A hagymát és a fokhagymát apróra vágjuk olajon üvegesre pároljuk, rádobjuk a félretett cukkini darabkákat, átforgatjuk,  majd rátesszük a darált húst, sózzuk, borsozzuk, kevés pirospaprikát szórunk rá, fehéredésig kevergetjük, ekkor hozzákeverjük a paradicsomsűrítményt.
A rizst majdnem készre főzzük, majd összekeverjük a hússal és végül hozzákeverjük a tejfölt is.
A cukkiniket megtöltjük a hússal és letakarjuk alufóliával.
180 C-ra előmelegített sütőbe tesszük, kb. 1,5-2 órára.
Végül rászórjuk a reszelt sajtot és szép aranyszínűre sütjük.




4 megjegyzés:

trollanyu írta...

Nagyon guszta:) Nekem is az egyik nagy kedvencem így nyáron, nagyon finom. A cukkini különben is ezerarcú zöldség, nagyon sokféleképpen felhasználható.

Petra írta...

Nagyon jól hangzik. :)))

mellissina2 írta...

Szeretem a cukkinit,nagyon guszta és finom lehetett!!!

Bibitta Szabo írta...

Huuu nagyon jol nez ki, remelem kapok meg cukinit, hogy tudjam kiprobalni.