2013. augusztus 27., kedd

Főzdefeszt-programajánló szept. 6-8.

Főzős, sütős bejegyzés még mindig nincsen, ehelyett ismét egy szuper programajánlót hoztam Nektek.

Úgy tűnik a késő nyár és az ősz a gasztro programok sokaságával kényeztet minket.

Megrendezésre kerül az első hazai kézműves sörfesztivál a 6. FŐZDEFESZT keretein belül.

FF6_FB_flyer_843x403.jpg

Urak, Asszonyok! Akik a minőségi söröket nem vetitek meg ott a helyetek szeptember 6-8. között.

Hogy hol?
VIII.kerület Józsefváros - Palotanegyed
Szabó Ervin tér - Reviczky utca - Mikszáth Kálmán tér - Krúdy Gyula utca


A komlószüret világméretű ünneppé vált, és ma már a hazai sörfőzők is szinte szabadon válogatnak a világ különféle termőhelyein szüretelt komlókból. Így vált lehetségessé, hogy a Mikszáth téren szeptember 6-tól 8-ig olyan magyar söröket kóstolhatunk melyekben az amerikai Cascadia régióban, innen 8000 kilométerre termett komlókon már nem is nagyon csodálkozunk. 
Az Új-Zélandi Galaxy komló a Távoli Galaxissal már beírta magát a hazai sörtörténelembe, nemkülönben a Wai-iti és a Waimea, melyek szintén a Csendes Óceán gyümölcseit idézik fel a sörben. 
De nem csak ennek lehetörülni: a közelebbi komlóvidékek is felébredtek és hatalmas komlónemesítési hullám indult beBajorországban, hogy az ezeréves komlótermesztési hagyomány lépést tarthasson a mai elvárásokkal, és ma már Hallertauban is termesztenek amerikai eredetű és ízvilágú citrusos komlókat.
A komlózás módszerei is finomodnak hazánkban, a hidegkomlózás (amikor a könnyed, virágos 
aromák megtartása érdekében nem forraljuk fel a komlót) ma már csak szándék kérdése, és 
készülnek sörök folyamatos komlózással.

Komlószüretre fel! Ha már nem nyúlnak az égbe a komlópalánták a Kálvin téren, ezért személyesen nem igazán tudunk komlót szedni, akkor legalább a szánkkal segítsük a munkájuka– ne szedjék hiába! Hátha lassan beindul a magyar komlótermesztés és nekünk is sikerül kitenyészteni egy izgalmas hazai faját, melyért majd új-zélandi sörfőzők fognak sorban állni a nemzetközi komlópiacon.

Idén is teli pakoljuk kézműves sörrel a Mikszáth teret, mindennapi ivósörökkel, veretes európai 
klasszikusokkal vagy éppen olyan különlegességekkel, mint a hidegmálnázott búzasörélesztős IPAvagy a kókuszos california pale ale.

A két új főzde – a Legenda és a Hopfanatic - mellett, akik tavasszal bemutatkoztak már a feszten, 
most ősszel bemutatkozik egy eddig bujkáló magyar főzde, a nyírlaki Sümeg Beer, akik ha minden igaz, meg tudják főzni a tökéletes friss bajor házi-sört. Hasonló témában utazik az utoljára az első 
Főzdefeszten szereplő táborfalvai HBH , és az üllői Franzberger akit most ismét meg lehet kóstolni. 
Továbbá meghívtuk az utóbbi évek egyik legizgalmasabb kezdeményezésének számító magyar 
biosört, ami idén nyáron vált először kóstolhatóvá több évnyi fejlesztés után. Az Alakor Sör egyelőre csak üveges kiszerelésben mutatkozik be. Több év után először, idén új helyszínnel is bővül a 

Főzdefeszt: a Nemzeti Múzeum kertjében nyíló Múzeum Ligetben a legnépszerűbb magyar kézműves sörökből álló válogatást kóstolhat a nagyérdemű.
Izgalmas új ízekben ezen az őszön sem lesz hiány. Hiába lesz valaki gerillából sörfőzdés, a vér nem nyugszik, Kiss Hopfanatic Tamás egy kókuszos california pale ale-lel veri ki a biztosítékot. A kókuszreszelék a cefrézés során kerül a sörlébe, és később kiszűretik, de a gyümölcsös, trópusi komlótrió (Amarillo, Simcoe, Galaxy) aláhúzza a tropikus aromákat. Kővári Gergely alias 
armando_otchoa szintén humoros kedvében volt, és a Grabanc búzaélesztős változatába a szép 
komlókoszorú (Chinook, Citra, Cascade, Palisade) mellé most belepakolt 20 kg málnát. A 
hidegmálnázott Freaky Wheaty-t jóindulatúan Gribancnak keresztelte. Eljött a fekete IPA-k ideje is. 
Ebben a műfajban keveredik az újhullámos amerikai komlók zsibbasztó és citrusos eleganciája az 
erősen pörkölt maláták ódon komorságával, hogy egy egészen meredek stílust hozzon létre. A 
rákosszentmihályi Legenda a 8,2% Black Jack IPA-val fog villogni, melyben 4 féle komló (Citra, 
Amarillo, Cascade, Warrior, Chinook) igyekszik lépést tartani a sok feketére pörkölt maláta adta 
keserűséggel. A rozsnyói Kaltenecker is megérezte az idők szavát, és a rá jellemző számtalan 
különlegesség (pl. B27 – a Kárpát medence legexkluzívabb tokaji aszús barley wine-ja) mellett 
megfőzte a maga fekete IPA-ját, amit Blues IPA néven kóstolhat az érdeklődő. Grapefruitos 
csokoládé, szellemiségében fekete blues, dúdolj hozzá Jimmy Hendrixet és forgasd a nyelveden a 
Chinook, Saphyr, Cascade és Summit komlók citrusos keserűségét. A nyárkezdő Weizen Terror 
stílusújdonsága, a búzaIPA szintén kezdi felkelteni a sörfőzők figyelmét. Júniusban még csak Kiss 
Tamás azóta sokat finomodott és most is kóstolható White Hopsa képviselte ezt a stílust, idén 
azonban már a Főzdefeszten először bemutatkozó gerillasörfőző, Németh Antal is megfőzte a maga búzaIPA-ját a rozsnyói Kaltenecker üstjeiben. És csak hogy lássuk, hogy van még az amerikai komlónál is izgalmasabb, újabb irányzat, ebbe újhullámos bajor komlót tett, melyet a bajor komlómesterek az amerikai és európai fajták keresztezéséből nyertek. A White Hops Cascade-dal és Amarillóval támad, Németh Antal White Shadow-jába Mandarina Bavaria került, amit itthon talán még soha senki nem is kóstolt.

De mielőtt átesnénk a ló túloldalára, meg kell említenünk, hogy nem csak újvilági komlókkal lehet jó sört készíteni. A miskolci Zip’s például ritkán használ ilyesmit, mégis egyre jobbak a söreik, köztük a hazánkban egyedül általuk főzött belga aratósörrel, a könnyű és pezsgő Saisonnal, amit a klasszikus East Kent Golding komlóval fűszereznek, illetve a szezonális Oktoberfest sörrel, ami az egyik legfinomabb bajor komlót, a Perlét kapja. Hagyományos európai komlókban gondolkodni legalább annyira hitvallás, mint újvilágiakat használni. A Bázis Sörfőzde egyenesen Continent ALE-nek nevezi a kontinentális komlóktól keserű ale-jét.

Ami azt illeti nem csak a komlók terén szabadult el a magyar sörfőzők fantáziája. Az alapanyagimportőrből lett sörfőző, a Legenda sörmestere, Olasz, a Zöld Király nevű Pale Ale sört Maris Otter malátából főzi, amit eddig csak a legválogatósabb angol sörfőzők használtak. A malátán túl is érdekes dolgok kerülnek a sörbe. A dombóvári Kissler a tavalyi homoktövises-bazsalikomos sikere után idén feketeberkenyét és csipkebogyót tett a sörbe, melynek nevet találni már a Főzdefeszt közönségének feladata lesz. A gyógynövény-reneszánsz másik vége a diósgyőri Gyertyános Sörfőzdében keresendő, ahol a ssokféle gyógynövénnyel és fűszerrel készült Elixir 18 mára egy kiforrott, állandóan főzöttsörré vált. A Bors búzasöre, a Marian Maid idén virágmézzel készült és sokkal mézesebb lesz. 
felsőzsolcai Serforrás pedig egy erős barna portersörrel készült az őszre.
Domján István, a magyar sörfőzdések doyenje és tiszteletbeli elnöke, a Domján Sörfőzde sörmestere az őszi Főzdefesztre egy jubileumi különlegességgel készült, melyről részleteket egyelőre nem árult el: hogy a főzde fennállásának huszadik évfordulójára főzött sörbe mi került, az csak pár nappal a Főzdefeszt előtt fog kiderülni.

Miközben a szakma nagy öregjei kitesznek magukért, az új nemzedék sem pihen. Egyre több 
független gerillasörfőző főzi meg a sörét Rákosszentmihályon, Rozsnyón és más nagyobb főzdékben. 
Az egyre veszélyesebb gerillák az Élesztő standján tömörülnek és a slágergyanús Távoli Galaxison és Dühösön kívül egy sor meglepő újdonsággal érkeznek, mint például a Mandarina Bavariás búzasörrel,a Napalmmal, a chilis barnasörrel vagy a finom elegáns Altbierekkel és kontinentális komlózású ale-lelés a Professor von Mannheimmel, a Citrával komlózott IPA-val. És a gerilláknak nemcsak a szájuk jár: ha minden igaz, ott helyben főznek egy sört a közönség szórakoztatására.
És persze tombol a gyümölcsös őrület. Számos főzde főzi a jól bevált gyümölcsös söreit, de az 
ismerősök mellett a műfaj nagy öregje újít is. A Békésszentandrási Sörfőzde standján 
megkóstolhatunk egy új békési gyümölcsöst, a 7%-os Fekete Áfonyás sört. Valamint változott a szilvás sör is, igaz csak egy hangyányit: a Békésszentandrási Főzde a Főzdefeszt kedvéért Otello-héjjal sötétkékre színezte! És ha valaki örökre el akar veszni a gyümölcsös sörök világában, akkor fáradjon a Legenda sörfőzde standjához, ahol hatféle gyümölcsös sörből válogathat. 

Igazi sör éden várja a látogatókat. 

Az elmúlt év Főzdefesztje egy rövid videón:


Nincsenek megjegyzések: