2010. december 4., szombat

Karácsonyi narancstorta

Imádom a narancsot, főleg így karácsony közeledtével hatalmasodik el rajtam a narancs íze és illata utáni vágy.
Ebben a tortában az a szuper, hogy mindkettő átütően szerepet játszik. Az 5letet egy régebbi Rama könyvből vettem, most karácsonyi vendégvárás előtti főpróbát tartottam, mondanom sem kell, hogy már nincs sok belőle, így ez lesz az egyik karácsonyi vendégváró sütim, kb. 16 szelet jön ki belőle. Még túlzottan macerásnak sem mondanám az elkészítését, bátran merem ajánlani kezdő háziasszonyoknak is, a siker garantált.

Tészta:
4 db közepes tojás
30 dkg kristálycukor
1 narancs
4 ek. forró víz
1 cs. sütőpor
20 dkg liszt

Krém:
1 narancs (a recept kettőt ír, szerintem egy is elég)
2 cs. főznivaló vanília puding
20 dkg kristálycukor
2 tojás
5 dl tej
25 dkg margarin

Tésztára:
laponként 4 ek narancslé (legközelebb kevés rumot is fogok rá locsolni)

Díszítés:
tortadara, tejszínhab, de ízlés szerint lehet csokival, naranccsal, mandulával, cukorgyönggyel is játszani.

Tészta:
A tojás sárgáját kb. 20 dkg cukorral fehéredésig keverünk. A narancs héját lereszeljük és hozzákeverjük, a levét kifacsarjuk (kb 1 dl) ezt is belekeverjük, jöhet a forró víz. A sütőporos liszttel simára keverjük.
Felverjük a tojásfehérjét, amihez a maradék cukrot a vége felé hozzákeverjük, majd óvatosan a narancsos masszába forgatjuk.
Margarinnal kikent tortaformába öntjük, majd kb 170 C-on 30 perc alatt megsütjük, érdemes félidőben letakarni alufóliával.
Kihűtjük. 3 részre vágjuk óvatosan.

Krém:
A narancs héját lereszeljük, a levét kifacsarjuk (kb 1 dl) +1 dl sima narancslé. Hozzáöntjük a tejet, a tojásokat, majd a pudingporokat és a cukrot, mindezt simára keverjük még főzés előtt, majd addig főzzük kevergetve még besűrűsödik.
Langyosra hűtjük és belekeverjük a margarint, simára keverjük.

A tortalapokat töltés előtt belocsoljuk a narancslével, majd rákenjük a krémet, a tetejére és az oldalára is elegendő ennyi krém.
Már csak annyi dolgunk maradt, hogy ízlés szerint feldíszítsük a tortánkat :) Hűtőbe tesszük 1-2 órára.


3 megjegyzés:

Bianka írta...

Nagyon szép és igazán finom lehet

családi tűzhely írta...

Nagyon guszta és mutatós.

Könyvlelő Kritta írta...

Köszönöm szépen :)