2010. december 18., szombat

Mandarinos muffin

Ez egy igazi könnyű téli sütemény. A fő ízvonalat a mandarin és fahéj adják meg. A mandarin gerezdekről érdemes leszedni a fehér részeket, mert előfordulhat, hogy kesernyéssé válnak sütés közben. Ez a muffin alap igazából szinte bármilyen gyümölccsel elkészíthető barack, áfonya, banán stb.

30 dkg liszt
1 csomag sütőpor
őrölt szegfűszeg, szerecsendió és fahéj, mindegyikből egy csipet
1 picike vanília aroma
10-15 dkg cukor
10 dkg olvasztott vaj
1 tojás
1-2 dl tej, éppen annyi, amennyit felvesz ahhoz, hogy egy viszonylag folyós, ragacsos tésztát kapjunk
mandarin (3-4 db) vagy konzerv mandarinból ízlés szerinti mennyiség

A száraz hozzávalókat összekeverjük, hozzáadjuk a tojást, az olvasztott vajat, vanília aromát, majd a tejet és simára keverjük. Óvatosan beleforgatjuk a mandarin gerezdeket.  A masszát muffin formába kanalazzuk és 180 C-on tűpróbáig sütjük.


Jó tudni, hogy 10 dkg mandarin tartalmaz:

Kcal:                46-50
kJoule:            195-210
Víz:                 85-87g
Zsíradék:        0,3 g
Kálium:         210 mg
Kalcium:       33 mg
Magnézium: 11 mg
C-vitamin:   30 mg (forrás: wikipedia )





2 megjegyzés:

Bianka írta...

Nagyon finom lehet. Mennyire érezni rajta a mandarin ízét?

Krisztina konyhája írta...

Konzerv mandarinnál szerintem picit finomabb, de a friss mandarinnál picit erőteljesebb az íz, viszont gyümölcs nélkül csak a mandarin levével is finom.