Egy burgonyás-mézes kenyér receptjét választottam arra, hogy kipróbáljam milyen is acéledényben sütni. Még nagymamám kapta valamikor ezt az acélból készült sütőtálat, sütöttem már benne sokféle ételt, káposztát, rakott ételeket, de most kipróbáltam kenyérsütéshez is. Mondhatom fantasztikus lett a kenyér és ráadásul olyan, de olyan egyedi formája és mintázata lett, ami más sütőformához nem hasonlítható.
Burgonyás-mézes kenyér
30 dkg krumpli
2-3 ek. méz
1 ek margarin
6 dl víz
50 g élesztő
1/2 kg rétesliszt
1/2 kg sima liszt
1 ek. só
A burgonyát megfőzzük majd áttörjük és a vajat hozzákeverjük.
6 dl langyos vízben feloldjuk az élesztőt, majd a mézet is hozzákeverjük, pár percig állni hagyjuk.
A kétféle lisztet összekeverjük a sóval.
Az összes összetevőből tésztát dagasztunk, akkor jó, ha leválik a kezünkről a tészta és már nem ragad.
Megkelesztjük.
Mikor megkelt már nem dagasztjuk újra, hanem egyből a sütőformába tesszük. Vízzel bekenjük a tetejét.
180 C-on 1 órát sütjük, letakarva.
Kivesszük a sütőből a kenyeret és ismét megkenjük vízzel, majd a formában hagyjuk kihűlni.
Több napig is nagyon finom és puha marad.
9 megjegyzés:
Tényleg mutatós!
Köszönöm szépen :)
Hmmm. Jól hangzik! Nincs is jobb a frissen sütött meleg kenyérnél!
Nekem is az egyik kedvenc illatom a frissen sült kenyéré, talán még jobban is szeretem magát az illatot, mint az ízét. Ennek a kenyérnek a burgonya-méz variációtól tényleg isteni illat és íze volt.
Hát ez mennyire szép kenyér lett. És én még miért nem csináltam anyagában mézes kenyeret? Csudaszép. Acél még nem áll rendelkezésre, lehet kapcsos tortaformában (szív alakú) megsütöm. Köszi a receptet.
most jöttem rá, hogy én eddig is sütöttem fém tálban :)egy használaton kívüli gyümölcsös tálalót vettem igénybe. ehhez a recepthez is jó lesz.
Szerintem bármilyen formában megsüthető, max. a forma lesz más, meg nem árt ha van teteje. Majd kérlek írd meg, hogy sikerült. Kellemes sütögetést kívánok! :)
Szia! Megsült, még péntek este.Azt a formát használtam, amit írtam (mély,fém, gyümölcsös tál), amiben a DNK kenyereket szoktam sütni. Ahogy írtad, lefedtem. De olyan intenzíven nőtt, hogy lekerült róla a fedő, mert teljesen rásült volna a kenyér tésztája. Ekkor egy kicsit összesett, a közepe kicsit lelapult, s lett egy szép, ufó kenyerem, nagyon különleges ízzel. KÖSZI:)
Szia!
Örülök, hogy ízlett. Azon gondolkodom, hogy vajon miért esett össze, lehet, hogy pára képződött a fedő alatt? Nálam az acél teljesen lezárta, igaz elég magas edény, ahogy talán a képen is látszik a kenyér méretéből. Ma a férjem is megsütötte ugyanezt a kenyeret, csak ő tepsibe tette, igaz a külseje neki keményebb lett, de teljesen más lett még az íz is, mint amit én sütöttem, bár az övé is finom lett, de úgy tűnik sokat számít az edény is.
Megjegyzés küldése