2011. január 13., csütörtök

Tiramisu torta

Dolce Vita blog 4. blogszülinapjára és egyben kisfiam szülinapi előtortájaként készült ez a torta, igaz most még csak próbaként, jövő szombaton viszont már meglepiként élesben fog készülni, pár nap múlva 6 éves lesz a kis cukrász úr és a tiramisu a nagy kedvence, így adva volt az alapötlet :), a díszítés egyedül az ő érdeme volt de azért a sütésből is kivette a részét, közben a Happy Birthdayt énekelgette, teljesen lázba jött, hogy segíthet tortát sütni. Még a két évvel ezelőtti gyertyáját is elővette az alkalomra,  szóval jó kis móka kerekedett ki a sütögetésből, nem utolsó sorban nagyon finom is lett, amint látszik is a fényképezést már csak kóstolás után tudtam összehozni.




Piskóta:

4 tojás
2 dl cukor
4 tk. instant kávégranulátum+1 ek. forró víz
1 dl kukoricakeményítő
1 dl finomliszt
2 tk. sütőpor
kevés cukrozatlan kakaópor (csak, hogy színt kapjanak a lapok)

Krém:
5 zselatinlap
forró, erős kávé
2 tojás+2 fehérje
1,5 dl cukor
25 dkg mascarpone
2 dl tejszín +tetejére

A  lapokra:
Kávé
Konyak vagy konyak aroma

Tetejére
Kakaópor
Tejszínhab

Kb. 25 cm-es tortaforma

Piskóta:

1. Verjük fel a piskótához a tojásokat a cukorral sűrű masszát kell kapnunk.
2. Az instant kávét összekeverjük a vízzel, majd adjuk a tojáskrémhez
3. A száraz hozzávalókat keverjük össze.
4. Az száraz hozzávalókat összekeverjük a tojásos krémmel.
5. A tésztát kivajazott, lisztezett formában 180 C-on kb. 30 percig sütjük, ha szükséges félidőben alufóliával letakarjuk.
6. Kivesszük a formából, kihűtjük, majd kettévágjuk.

Krém:

1. A zselatint hideg vízbe áztatjuk kb. 5 percig
2. Kinyomkodjuk a vizet belőle és a kávéba áztatjuk, míg megolvad, közben kevergetjük.
3.A 2 egész tojást a cukorral fehéredésig keverjük
4. A tojásos cukorba belekeverjük a mascarponet, közben hozzáadagoljuk apránként a kávés-zselatinos keveréket
5. A tejszínt keményre felverjük és az előzőekhez forgatjuk
6. A tojásfehérjéket szintén kemény habbá verjük és az előzőekbe forgatjuk, óvatosan.
7. A krémet a fagyasztóba tesszük kb. 60-70 percre

Piskótára

A kávét összekeverjük a konyakkal és piskótára kanalazunk 2-3 evőkanállal, figyelem nem szabad eláztatni, de azért legyen rajta annyi, hogy a konyak és kávé ízét érezzük majd a tortán.

A piskótára ezután ráhalmozzuk a krém kb. 3/4-ed részét, szépen elsimítjuk és rátesszük a piskóta másik részét. Kívül is vékonyan bekenjük a krémmel a tortát, majd a tetejét keményre vert tejszínhabbal bevonjuk  és kakaóporral megszórjuk.

4 megjegyzés:

autumn írta...

Húúú, jól néz ki a torta! Meg kell hagyni jó ízlése van a fiadnak! Ezúton Boldog Szülinapot a kis cukrásznak!

Krisztina konyhája írta...

Köszönjük szépen, átadom :)

Bianka írta...

Boldog szülinapot

Krisztina konyhája írta...

Bianka! Köszönjük szépen :)