2011. május 20., péntek

Titkárnő szelet-Ismeritek?

Lehetséges, hogy én eddig nem találkoztam ezzel a finom süteménnyel? Sajnos, igen. 
Egy vendégség alkalmával kóstoltam meg és azt hittem valami szuper különleges eddig ismeretlen receptre bukkantam, de valójában nem, mivel kiderült, hogy rajtam kívül szinte mindenki ismerte, csak valahogy eddig engem elkerült-e remek sütemény. Anyósomtól gyorsan el is kértem a receptet. Rögtön, de azonnal meg kell sütnöm érzés kerített a hatalmába. (csak később jöttem rá, hogy a neten is sok helyen fellelhető)
Krémes, piskótás, rumos, babapiskótás csoda. Szóval ezentúl nálunk is nagy kedvenc lesz ez már az első általam sütött tepsi sütemény eltűnési idejéből kiderül.


 Úgy gondoltam, hogy beírom ide is, hátha nem csak én vagyok az egyedüli kedves olvasóim, aki most fedezi fel ezt a süteményt. A fotó az első saját sütésem eredményét tükrözi.
Bátran ajánlom, hogy vágjatok bele az elkészítésébe, mert sokkal könnyebb, mint ahogy első olvasásra tűnhet.


Már első alkalommal is dupla adagból készítettem el, mivel a tepsi mérete ezt követelte meg, ez az adag szerintem egy kisebb tepsire elegendő, a dupla adag már kényelmesen kitölt egy közepes tepsit.



Hozzávalók:

Tészta

20 dkg liszt
1 cs. sütőpor
5 dkg vaj
10 dkg porcukor
1 tojás
1 kanál kakaópor
Kevés tej

Töltelék:

5 dl tej
5 kanál liszt
½ vaníliarúd belseje
2 tojás sárgája
20 dkg margarin
20 dkg porcukor
1 cs, babapiskóta
Rum vagy rumaroma

Tetejére:

Csokimáz

A lisztet összekeverjük a sütőporral, porcukorral, kakaóval és elmorzsoljuk a vajat benne, majd hozzáadjuk a tojást és annyi tejet, hogy egy könnyen kezelhető tésztát kapjunk.
A tésztát elfelezzük, majd két lapot sütünk belőle, 180 C-on tűpróbáig.

A krémhez  a tejet elkeverjük a liszttel a vaníliával és a tojások sárgájával, majd lassú tűzön krémet főzünk belőle.
A vajat és a porcukrot hozzákeverjük a langyos krémhez, a recept elvileg úgy szól, hogy a porcukrot és a vajat habosra keverjük, majd kanalanként adagoljuk a kihűlt krémbe. Én szeretem az egyszerűséget, meg picit türelmetlenebb vagyok  ezért az első változatot szoktam alkalmazni a krémeknél, de itt nagyon kell figyelni az alapkrém hőmérsékletére, mivel ha túl meleg a vaj megolvad és sosem szilárdul meg.
A fele krémet rákenjük az egyik lapra, majd rárakjuk a babapiskótát és meglocsoljuk rummal vagy rumaromával, majd rátesszük a másik lapot.

A tetejére csokimázat  készítünk.

Egy éjszakát pihentetjük




4 megjegyzés:

Ditta írta...

Nem ismertem,de nagyon finom lehet!

MrsSame írta...

Hát én is azt kell,hogy mondjam,nem ismertem,de vittem a receptet. Tuti ki lesz próbálva,de lehet,hogy csak ősszel.

Éva írta...

Maga a sütemény ismerős csak nem ezen a néven, guszta és egészen biztos nagyon finom!

Bianka írta...

Nem ismertem, de finom lehet