2011. augusztus 13., szombat

Lecsó télire

Ismét a befőzés ideje veszi kezdetét, ami indult a nyári gyümölcsökkel, de hipp-hopp már ott tartunk, hogy lecsó és szilva és lassan itt az ősz is, tehát nem árt felkészülni rá, hogy télen legyen mit lekapkodni a polcról egy fárasztó munkanap után, vagy csak egyszerűen egy szombat délelőtt, amikor nincs kedvünk a tűzhely mellett állni órákig. Ilyenkor igen hasznos és praktikus tud lenni egy üveg lecsó, amit otthon kevés ráfordítással könnyen elkészíthetünk friss alapanyagokból.
Most viszonylag olcsón be tudjuk szerezni a hozzávalókat is a piacon, nem muszáj hibátlan paprikát, paradicsomot vásárolni, remekül használható az olcsó, ám ízletes szépséghibás termék is, tehát bátran nézelődjünk a piacon és biztos mindenki megtalálja a pénztárcájának megfelelő árat.
A paradicsomot pl. már 98 Ft/kg-tól lehet kapni Budapest környékén.



Összesen 4 hozzávaló szükséges

5 kg paprika
2,5 kg paradicsom
kevés szalicil
víz

A paprikát és a paradicsomot feldaraboljuk. A paradicsomot beletesszük egy nagy fazékba és forrástól számítva, gyakori keverés mellett 30 percig főzzük, majd hozzáadjuk a paprikát és jól összekeverjük. Felöntjük annyi vízzel, hogy pont ellepje, majd ismét forrástól számítva 30 percig főzzük, kevergetni most se felejtsük el.
Amikor már lecsós kinézete lett tehetjük is az üvegekbe, majd a tetejére késhegynyi szalicilt teszünk, jól lezárjuk és száraz dunsztba tesszük az elkészült lecsót 1 napra.

Ebből a mennyiségből 10 üveg lecsó és 1 üveg leve lett, amit szintén üvegbe töltöttem, mert télen víz helyett ezzel is felengedhetünk ételeket, olyat, amihez illik a paprika-paradicsom ízvilág, mert ugye nem pazarolunk, mindent illik az utolsó cseppig felhasználni :)

Kellemes időtöltést a befőzéshez!







5 megjegyzés:

Anazar írta...

De jó is volt télen elővenni a mama által eltett lecsót! Ha jól emlékszem hagyma-paprika volt a java, hogy aztán télen kincsként kevés pirított szalonára öntsük és paradicsomlével nyakonöntve átforraljuk :)

Zsani írta...

Tegnap kaptam észbe,hogy mindjárt vége a nyárnak és lecsót még nem tettem el, pedig télen sokszor megkívánjuk..:)) Befőzés helyett/mellett én fagyasztani is fogom.

Könyvlelő Kritta írta...

A hagymát mindig frissen teszem bele, kevés olajon és már mehet is rá az üveg tartalma :)
Sajnos fagyasztani nincs lehetőségem, mert nincs ládánk, a hűtőbe a fagyasztót meg a húsnak és némi gyümölcsnek, petrezselyemnek hagyom, így marad az üveges, :)

María írta...

De szép lett! Régen én is tettem el, mostanában nem, pedig de jó elővenni a kamrából!

Bianka írta...

Anyum rakott el télire lecsót, én még nem szántam rá magam