2013. május 24., péntek

Borban főtt rizs, marcipános, mandulás meggylekvárral töltve és kirántva

Egy nagyon izgalmas receptverseny zajlik bloggerek között a Kocsis Manufaktúra Kft jóvoltából a Boldog kukta blog szervezésében.

A csomag sikeresen megérkezett, bár kicsit kalandosan a futár elsőre nem találta meg a címünket, de a szervezők gyors utánajárása után tegnap meg is érkezett a lekvár, amiből elkészül remélhetőleg egy ízletes recept, ami méltó párja lesz a CSIKOS lekvárnak.

Ezután jött a csomag kibontása, ez valami olyasmi érzés, mint amikor az ember karácsonykor bontogatja a csomagokat, legalábbis én így vagyok minden olyan meglepetéssel /akár tudom mi van a dobozban, akár nem/, ami gasztro vonatkozású. 

Ami nagyon jól esett a lelkemnek az egy kézzel írott személyes hangvételű levélke volt Kocsis Bálinttól a csíkos lekvárok megálmodójától, ugyanis ez került elsőre a kezembe ahogy elkezdtem kibontani a dobozt. Köszönöm ezúton is ezt a kedves odafigyelést.

Ahogy egyre mélyebbre jutottam a papírok között  egy vidám, színes üveg került elő, muszáj volt rögtön kibontanom, és ahogy az illatok kiáradtak az üvegből szinte a nyár áramlott kifelé, a meggy, a mandula és a marcipán igazán remek kombináció és állíthatom, hogy kóstolás után még jobban beleszerettem a lekvárba.

A plusz piros pont pedig azért jár, mert mentes a lekvár mindenféle adalékanyagoktól és most figyeljetek 88,5gr/ 100g, ami a lekvárpiacon szinte egyedülálló, leginkább a nagyi házi lekvárjaihoz tudnám hasonlítani ízben és állagban egyaránt.

Majd előkerült egy kis meglepetés egy pici üvegben valami nagyon különleges: almalekvár, csilivel és csipkehússal. 

A 2. hétre kaptam meghívást. Ezen a héten a főszereplő a meggylekvár marcipánnal és mandulával, a 3M.



A csomag kibontásán és a kóstoláson túl már csak azt kellett kitalálnom, hogy vajon mi is készüljön belőle, az nem volt kérdés, hogy valamilyen édes, aromás desszert legyen, de mégse nyomja el a lekvár karakteres ízeit.

Nem is kellett sokáig töprengeni, mert valahogy éreztem, hogy a rizzsel kombinálva a lekvárt csak finom lehet.

Jöjjön a recept


18 dkg desszert rizs
0,5 dl fehér bor
3,5 dl tej
1/4 rúd vanília kikapart belseje
3 dkg nyírfacukor
1 kk. vaj

Töltéshez

meggyes marcipános lekvár

Sütéshez

olaj
1 tojás
zsemlemorzsa
1 csipet fahéj
liszt

Tálaláshoz

ehető virágok
citromfű
lekvár

A bort, a tejet és a rizst felforraljuk, hozzáadjuk a vaníliát és a cukrot. Mérsékelt hőmérsékleten kb. 20 percig főzzük, sűrűn kevergetjük. Belekeverjük a kávéskanálnyi vajat. Félrehúzzuk és langyosra hűtjük.

Előkészítjük a panírozáshoz szükséges felvert tojást, lisztet és a fahéjjal meghintett zsemlemorzsát.

Egy kanál langyos rizst szétterítünk a tenyerünkben, majd egy kiskanál lekvárt helyezünk a közepére, befedjük rizzsel és végül golyókat formázunk belőle, úgy, hogy a lekvár középre kerüljön.

Ezután hagyományosan kipanírozzuk és forró olajban aranybarnára sütjük.

Még melegen ehető virágokkal és citromfűvel tálaljuk.








Köszönöm a lehetőséget és sok sikert kívánok a többi résztvevőnek.






2 megjegyzés:

teller-cake írta...

Ez aztán az izgalmas recept! Jobb helyre nem is kerülhetett volna az a csíkos lekvár...;-))

Könyvlelő Kritta írta...

Nagyon szépen köszönöm :)