2013. május 12., vasárnap

Bukta, a legjobb



Azon kívül, hogy igazi kalóriabomba ez a legfinomabb bukta, amit valaha ettem, pedig nem ez volt az első sütésem és kóstolásom buktaügyileg.
A margarin mennyiségével voltam picit bajban, de túltettem magam rajta, mert ami ennyire finom az nem árthat, legfőképpen akkor, ha mértékkel fogyasztjuk. Az igaz, hogy elég nehéz megállni 1-2 darabnál.

6 dl tej/ebből veszünk ki az élesztő felfuttatásához/
5 dkg élesztő
15 dkg cukor
50 dkg finomliszt
45 dkg rétesliszt
2 csipet só
2 tojás
15 dkg olvasztott margarin
1 citrom reszelt héja 
2 cs vaníliás cukor

Töltelék

Sütésálló sárgabarack dzsem

Kenéshez 15 dkg olvasztott margarin, porcukor

Kb 1/2 dl tejben 1 evőkanál cukorral felfuttatjuk az élesztőt.
A tej legyen langyos keverjük el benne csomómentesre az élesztőt és a cukrot, majd szórjuk meg a tetejét kevés liszttel és tegyük félre a tűzhely egyik sarkába, hogy némi meleget kapjon, akkor nagyon szépen fel fog futni.
A lisztet gyúródeszkára szitáljuk, majd hozzáadjuk a sót, a kétféle cukrot a citromhéjat.
A közepébe mélyedést készítünk és mehet is bele a két tojás, a felolvasztott vaj, a felfuttatott élesztő, majd apránként a tej. 
Szép lágy tésztát gyúrunk.
20 percig pihentetjük a deszkán, majd átdögönyözzük a tésztát és letakarva 30 percig kelesztjük.
Kb. 3 mm vékonyra nyújtjuk a tésztát és 7X10-es téglalapra vágjuk.
A tölteléket ráhelyezzük a szélére és feltekerjük, a végeit benyomkodjuk, majd olvasztott vajjal kikent tepsibe tesszük, arra figyelve, hogy szorosan egymáshoz érjenek.
A tetejét jó vastagon bekenjük a maradék olvasztott vajjal és előmelegített sütőben 35 perc alatt 180 C-on készre sütjük.
Amikor kihűlt porcukorral meghintjük.


További bukta recept a blogról: itt található








1 megjegyzés:

teller-cake írta...

"Buktaügyben" fontos a finomság és nem számít a kalória - nálam legalább is...;-) Isteni finomnak néz ki, mentettem is magamnak! :)