2013. június 5., szerda

Fő az egészség mozgalom-bolognai gömbcukkini

Egy nagyon kedves meghívásnak teszek eleget, mely Zsuzsától a csont nélkül blog írójától érkezett. 

A játék szabályai a következők voltak.

1. Ha megkaptad a felkérést, tölts fel egy olyan ételt a blogodra vagy honlapodra - a mozgalom logójával együtt -, amit egészséges vagy a megszokottnál egészségesebb módon készítettél el.
2. Az egyetlen kikötés a recepttel kapcsolatban az, hogy megfeleljen a "Fő az egészség!" mozgalom szempontjainak.
3. A recept mellett tanácsokat adhatsz egészséges elkészítési módokról, vagy írhatsz alapanyagokról is.
4. A felkérést 2-3 bloggernek add tovább, akiket erről értesítesz kommentben vagy e-mailben.





A tavasz nagy kedvence a cukkini került előtérbe, amit a kisfiam kedvenc szószával az elmaradhatatlan bolognai-val töltöttem.


80 dkg darált pulykahús

8 db gömbcukkini
1 üveg házi paradicsom/darabos/
1 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
2 ek. izsóp
1/2 csokor bazsalikom
1 ek. majoranna
olívaolaj
só, bors
1 kk. nyírfacukor
kevés tej
1 kis darab kecskesajt


A cukkinik húsát kiszedjük egy tálba, a magokat ne tegyük bele. A vörös hagymát és a fokhagymát apró kockákra vágjuk, majd a vöröshagymát olíva olajon üvegesre pároljuk, majd rádobjuk a fokhagymát és az apróra vágott fűszereket, és a cukkini kivájt húsát jól átforgatjuk, ne sokáig, mert gyorsan leég. Hozzáadjuk a darált húst és fehéredésig pirítjuk, felöntjük a paradicsommal és kevés tejjel. Sózzuk, borsozzuk és nyírfacukorral ízesítjük. A húst puhára főzzük. Megtöltjük a gömbcukkiniket a bolognai szósszal, majd 180C-os sütőben a cukkini puhulásáig sütjük, mielőtt teljesen kész lenne, levesszük a cukkini "kalapjait" és kecskesajtot morzsolunk a szószra, a sütőben még pár percig sütjük. 

Kivesszük a sütőből, visszatesszük a cukkini kalapkáit és tálaljuk.




Akiket játékra szeretnék invitálni:








4 megjegyzés:

Zsuzsa írta...

Nagyon jó a recept és nagyon szép a kép(en szereplő táplálék :);
örülök, hogy játszottál Te is! :)
Izsópom pedig nekem is van, de én botor, nem sűrűn használom-talán majd ezek után több mindenhez megpróbálom.

teller-cake írta...

Gyönyörűek, muszáj lesz kipróbálnom! :)

Kriszta írta...

Köszönöm szépen! A mai bejegyzésemet átírtam és abba vettem bele az egészet :)

Krisztina konyhája írta...

Zsuzsa, teller-cake köszönöm szépen, remélem ízleni fog.
Kriszta!
itt is köszönöm, hogy elfogadtad a meghívást, ismét szuper paleo finomságot alkottál.