2010. december 14., kedd

Házi pizza

A karácsonyi nagytakarítás és készülődés közben ez az egyik kedvenc receptem gyors és laktató, mehet rá minden, amit szeretünk és éppen van itthon, felvágott, kolbász, kukorica, sajt, sonka, főtt tojás, brokkoli stb. , lehet vega, bio vagy éppen húsos, ezt már mindenki maga döntse el.

Tészta 5 főre (2db pizza):
40 dkg liszt
2,5 dkg élesztő
2-2,5 dl langyos víz
2 mk. só

Házi pizzakrém(2 pizzához):

2 gerezd fokhagyma
1 vöröshagyma
2 kisdoboz paradicsomkonzerv (házi)
10 ek. ketchup(házi)
2 nagy csipet sült krumpli fűszerkeverék
2 csipet majoranna
só, bors, ízlés szerint cukor
pici olíva olaj



Az élesztőt elmorzsoljuk,  4 evőkanál langyos vízzel és 2 evőkanál liszttel elkeverjük, majd langyos helyen fél órát kelesztjük.
Az átszitált liszthez adjuk a megkelt élesztőt, a sót,  maradék vizet és tésztává gyúrjuk. Langyos helyen duplájára kelesztjük.
Amíg kel a tészta elkészítjük a házi pizzakrémet. A hagymákat hagymanyomon áttörjük, olajon üvegesre pároljuk (én jobban szeretem, ha picit pirultabb a hagyma). Hozzákeverjük a paradicsompürét,a ketchupot, majd a fűszereket is hozzákeverjük és pár percig forraljuk. Ha nem sűrűsödik be 1 csapott evőkanál lisztet tehetünk hozzá.
Amikor megkelt a tészta még a gyúródeszkát sem szoktam elővenni csak kézzel kihúzogatom négyszögletesre vagy gömbölyűre.
Megkenem a pizzakrémmel rápakolom a feltétet, sajtot reszelek rá és mehet is a sütőbe 180C-on kb. 15-20 percre, de figyeljük, mert könnyen kiszáradhat a tészta, ha túlsütjük.





7 megjegyzés:

Bianka írta...

Remekül néz ki isteni lehet

Könyvlelő Kritta írta...

Bianka! Köszönöm szépen, mi nagyon szeretjük :)

Hobbychef írta...

Imádom a pizzát. Gratula, nagyon guszta.

Könyvlelő Kritta írta...

Köszönöm szépen :)

Emőke írta...

A házi készítésű pizzánál nincs jobb! :) Jól néz ki nagyon! :)

trinity írta...

Valóban nincs jobb a házi pizzánál, a pizzakrémed is nagyszerű!

Off: írtad nálam a csokicseppet. Lehet ám azt kis hazánkban is kapni, csak épp mifelénk nem találok. Budapesten sokfele lehet-én nem tudom pontosan, de aki ott él, az talán segít. Belly Debrecenben vette, azt tudom.

Könyvlelő Kritta írta...

Bp közelében élek, de még nem láttam :( rákeresek a neten, ha van a közelben valahol, akkor még a karácsonyi sütés előtt beszerzem :)