2011. január 2., vasárnap

A világ legjobb sült krumplija!?

Jamie Oliver szerint a világ legjobb sült krumplija (miért is ne hinnénk el neki :)   ). Legalábbis a karácsonyi műsorában így említette ezt a sült krumplit, amit még akkor gyorsan ki kellett próbálnom. Állíthatom, hogy az egyik legfinomabb sült krumpli kerekedett ki belőle, amit eddig ettem. Kívül tényleg ropogós, belül puha, a variációk száma végtelen. Készíthetjük libazsírral margarinnal, olíva olajjal, fűszerként szinte bármilyen zöld fűszer adható hozzá, mandarinnal, naranccsal is feldobhatjuk.
Most egy nagyon egyszerű variációt készítettem



Ahogy készül:


10 db krumpli (vagy amennyire éppen szükségünk van)
1 ek kacsazsír (házi)
fűszerkeverék
só,bors


A krumplit meghámozzuk és keresztbe kettévágjuk.
10 percig sós vízben főzzük.
Majd a tepsibe tesszük a zsírt és a krumplit úgy, hogy a végei legyenek felfelé, ahol elvágtuk az kerüljön a tepsire( huha, remélem ez így érthető :)  )
Megborsozzuk, sózni csak akkor kell, ha nem sós fűszerkeveréket fogunk használni.
1/2 órára betesszük a 180 C-os sütőbe, nem takarjuk le!

Fél óra után fogjuk a krumplinyomót és minden darab krumplit egyesével lenyomunk vele, annyira, hogy egy korong szerű formát kapjunk, vigyázzunk nem kell széttörni a krumplit csak óvatosan lenyomkodni.
Most jöhet rá a választott fűszerkeverék, jelen esetben sima sült krumpli fűszersót használtam.
Ismét 1/2 órára visszatesszük a sütőbe, most sem takarjuk le!

Fokhagymás tejföllel tálaltam, amit picit meghintettem pirospaprikával és szárított majorannával, valamint a hús mellett sütöttem narancskarikákat.

Nagyon-nagyon finom önmagában is, vagy hús mellé.

Érdemes ezt a variációt is kipróbálni.

5 megjegyzés:

Bianka írta...

Nagyon finom lehet

Ildy írta...

Szia Kriszti, üdvözöllek a könyves blogomon is!:) Örülök, hogy benéztél!

Mézeskalács írta...

Én is láttam a műsort, de csak a bejegyzésed juttatta eszembe. Mindig hadilábon álltam a sült krumplival, vagy összetört vagy száraz lett, vagy szottyos.Ma megsütöttem ezt. Hát én biztos, hogy nem ettem még ilyen finom sült krumplit. Ezentúl csak ilyet vagyok hajlandó csinálni.

Könyvlelő Kritta írta...

Ildy!
Már egy ideje olvasgatlak a könyves blogon is, csak sajnos a gépem nem enged olyan laphoz megjegyzést írni, ahol nem felugró ablakban van a megjegyzés rovat:( (nálam arra van állítva és így enged írni) Pedig már többször szerettem volna Neked írni(mail címet nem látok az oldaladon). Amennyiben valaki tudná mi ez a technikai probléma akár mailben is megköszönném a segítséget!

Könyvlelő Kritta írta...

Mézeskalács!
Örülök, hogy kipróbáltad Te is és ezek szerint nem csak nekem ízlett ennyire(és persze J.O.-nek) Tényleg jó volt a karácsonyi műsora és volt benne sok tuti tipp és recept, de ezt a krumplit azon nyomban ki kellett próbálnom :)