2011. február 13., vasárnap

Sajtos kifli+díj

Ismét díjat kaptam, immáron harmadszor kaptam meg ezt a kedves díjat, ezúttal Mritától Nagyon szépen köszönöm, hogy gondolt a blogomra. Továbbadni most nem szeretném, mert szerintem már teljesen körbeért a díj.



Jöjjön egy fantasztikus sajtos-vajas-sós-édes kifli recept, igen az ízkavalkád fantasztikusan érezhető. Kedves kolléganőmtől kaptam a receptet a múlt héten.
Úgy döntöttem ma el is készítem a kisfiammal, mert ez szintén egy olyan egyszerű recept, amiben az aprónép is tud segíteni, pl. élesztőt morzsolni, kiflit hajtogatni, tepsibe rakosgatni, tojással bekenni vagy sajttal megszórni. Igazi kis családi program lehet egy-egy ilyen délutáni sütésből, a kiflik igaz így nem egyformák, de ki bánja?

80 db kiflihez:

1kg liszt
8 dkg élesztő
2,5 dl langyos tej
2,5 dl langyos víz
1 púpos evőkanál só
1 púpos evőkanál cukor
1 dl olaj
+sütésnél 0,5kg margarin, 2 tojás sárgája, sajt, kömény, szezám ízlés szerint

A lisztbe belemorzsoljuk az élesztőt, majd hozzákeverjük a cukrot és a sót.
Egy lábasban megmelegítjük a tejet, hozzáöntjük a langyos vizet és az olajat.
A száraz és a nedves hozzávalókat összedolgozzuk (több részletben keverjük össze őket)
Sima jól kezelhető tésztát gyúrunk, ha túl ragacsos 1-2 ek. lisztet nyugodtan hozzáadhatunk.
Keleszteni, vagy pihentetni NEM kell!
10 részre osztjuk a tésztát, mindegyikből pizzaformát nyújtunk, majd 8 pizzaszeletre vágjuk, kifliket tekerünk belőle.
Viszonylag szorosan elhelyezzük őket a kikent vagy sütőpapírral bélelt tepsiben.
Megkenjük tojássárgájával és sajtot szórunk rá, majd 40 db-hoz számolunk 25 dkg margarint, amit kicsi darabokban csak lazán beledobálunk a kiflikre, illetve közéjük.
180 C-os sütőben aranyszínűre sütjük, majd mikor kivettük várunk pár percet, míg a megolvadt vajat beszívja a tészta.
A tésztát előre elkészíthetjük és mélyhűtőben tárolhatjuk fogyasztásig.






9 megjegyzés:

Thrini írta...

Ez aztán a mennyiség! Ha nálunk elfogy, jövök hozzád. :)

Krisztina konyhája írta...

Gyere nyugodtan, bár nem biztos, hogy marad (kb. 1-1,5 órát adok még a kifliknek), 5en vagyunk rá és a fiúk nem állnak meg 10nél :) Látni kellene, hogy eszik forrón :) Lehet holnapra nem is tudok menekíteni a munkahelyre :) Nálunk két adag is simán eltűnne :)

Mónika írta...

guszta kiflik! Én is szeretem!

Mézeskalács írta...

Sosem láttam még ilyen megoldást, hogy közé van szórva a vaj, de gyönyörű és nagyon guszta lett a végeredmény!:)

Bianka írta...

Hű mesés, nagyon guszták

Krisztina konyhája írta...

Köszönöm :)
A legjobb az egészben, hogy megsütöd!-beteszed a mélyhűtőbe és, amikor váratlan vendég jön egyszerűen kiveszed, beleteszed a tepsibe még egy pici vajat raksz közé, pár perc a sütőben és fincsi ropogós kiflicskék vannak percek alatt az asztalon :)
Tényleg nagyon finom és sokáig puha marad

4Gyerek írta...

ez tényleg érdekes megoldás, ezt följegyeztem.

Mézeskalács írta...

Örök hálám Neked ezért a receptért. Két hétvége alatt már két és fél kiló lisztből kellett megsütnöm. Egy tepsi eltűnésének részideje max. 2 óra. Még anyósom is elkérte a receptjét. Mindenki a rabja lett, aki kóstolta. Egyszerű, gyors és hibátlan!!! Nagyon köszönöm!

Krisztina konyhája írta...

Úgy örülök, hogy nálatok is ekkora sikere van, mire odanézek már nálunk is üres a tál. :)
Ilyen hozzászólásokért éri meg írni ezt a blogot, köszönöm :)