2011. május 22., vasárnap

Eperszörpös csiga

Már nem is emlékszem melyik könyvben olvastam egy hasonló receptet, ami az ötletet adta, viszont itt az eperszezon így aktuális ez a keksz, amit gyerkőcökkel együtt igazi jó móka elkészíteni. Ehhez a kekszhez még tojásra sincs szükségünk.
Amennyiben szeretnénk, hogy a csiga két színben pompázzon úgy 2-3 csepp ételfestékre is szükségünk lehet, bevallom én nagyon ritkán használom így most is kihagytam, bár tagadhatatlanul ad némi esztétikai pluszt az ételfesték.

Hozzávalók:

10 dkg porcukor
13 dkg margarin
1 citrom reszel héja
1 csipet fahéj
2 ek tej
20 dkg +1 ek liszt
1 csapott ek eperszörp (idény szerint lehet málna, áfonya, meggy is)

Tálaláshoz:

eper, citromfű és porcukor

A cukrot és a margarint habosra keverjük, majd hozzáadjuk a reszelt citromhéjat és a fahéjat. Ehhez hozzákeverjük a lisztet és a tejet kézzel jól összedolgozzuk, ebben a gyerekek partnerek szoktak lenni, itt lehet maszatolni a tésztával. Kettéosztjuk a tésztát és az egyikhez hozzáadunk 1 ek. lisztet majd ugyanehhez az eperszörpöt (aki használ ételfestéket azt itt csöpögtesse bele). Ismét átdolgozzuk a tésztákat, amíg egyenletesen el nem oszlik a szörp addig gyúrogatjuk. Fóliába tesszük a két tésztát és mindkettőt kicsit kilapítjuk, majd mehet 30 percre a hűtőbe. Mindkét tésztából kb 15*20-25 cm-es vékony formát  nyújtjuk és a sima tésztára helyezzük a szörpös tésztát, majd a hosszabbik oldalától elkezdjük felcsavarni. Fóliába tesszük és újabb 30 percre mehet a hűtőbe, nem árt neki, ha picit tovább hagyjuk bent, ha éppen úgy alakul.
Kivesszük picit kézzel ellapogatjuk majd kb. 4-5 mm-es csíkokat vágunk belőle és sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük.
180 C-ra előmelegített sütőben kb. 15-20 perc alatt megsütjük, figyeljünk, hogy ne barnuljon meg.
Porcukorral meghintve eperrel és citromfűvel tálaljuk.

2 megjegyzés:

Bianka írta...

Ötletes nagyon finom lehet

Éva írta...

Nagyon guszta !
Nézzél be hozzám meglepetés vár!