2011. december 4., vasárnap

Gesztenyés mézeskalácsos bonbon

Igazából a cím kicsit csalóka, mert valójában nem bonbon, mert 1. még sosem készítettem bonbon és ezután sem sokszor fogtok bonbonról olvasni nálam, mert ezt meghagyom a profiknak, tényleg nagyon sok remek blog van ebben a témában. 2.  a recept nélkülöz minden profi technikát, vagy eszközt

Mégis miért érdemes elkészíteni?

1. könnyen sütés, tojás, liszt nélkül elkészíthető
2. remek kis kapszlikba pakolhatjuk és  ajándékba is adhatjuk, vagy még jobb a vendégek fogadására
3. kívül roppan, belül krémesen lágy
4. igazi karácsonyi ízvilág
5. nem kell sütéssel vacakolni, nagyon hamar készen van (persze a hűtést leszámítva)
6. a megkeményedett mézeskalácsot sem kell a kutyával megetetni :)

Nem először készítettem ezt a variációt, amit én magam kísérleteztem ki, nálunk bejött ez az ízvilág így évente egyszer el szoktam készíteni.

A recept:

40 dkg gesztenyemassza
20 dkg cukor 1 dl víz
maradék mézeskalács, ami elég kemény ahhoz, hogy ledaráljuk, vagy ennek hiányában babapiskóta vagy háztartási keksz, de amennyiben az utóbbi kettőt használjuk akkor egy kk. mézes fűszerkeveréket adjunk hozzá, /legjobb vegyesen mézeskalács+keksz, így kapjuk meg a leghamarabb a megfelelő állagot/.
rumaroma ízlés szerint és kevés vaníliaaroma
étcsokoládé
a díszítéshez gyöngycukor és aszalt gyümölcs, jelen esetben sárgabarackot használtam

A cukorból és a vízből szirupot főzünk, majd ezt hozzáöntjük a rumaromával, vaníliával ízesített és áttört gesztenyemasszához, majd elkeverjük és annyi mézeskalácsot darálunk bele, amennyitől a massza könnyen formázhatóvá válik, de figyeljünk, hogy ne legyen túl száraz, mert akkor nem lesz belül puha a bonbonunk.
Vizes kézzel tetszőleges formákat készítünk a masszából, amihez segítségül hívhatunk süti kiszúró formákat is és sütőpapírral bélelt tálcára tesszük, majd ráöntjük az olvasztott csokoládét és szépen elsimítjuk rajta. Amikor kihűlt betesszük a hűtőbe pár órára, legjobb egy éjszakára. Másnap kapszlikba tesszük és díszítjük.

Plusz egy 5let, ha szeretnénk a masszát formára kiszúrt piskótára is állíthatjuk, így akár karácsonyi süteményt is varázsolhatunk belőle könnyedén

Látjátok tényleg köze sincs a profi bonbonokhoz, de pofon egyszerű és finom. :)


1 megjegyzés:

trollanyu írta...

Nagyon jól néz ki, még ha nem is igazi bonbon:) Szép adventi vasárnapot kívánok:)