2012. szeptember 6., csütörtök

Hurut

Tudom, hogy a keresők most a hurutos  betegségekre keresőket fogják  idei irányítani és aki egy jó kis hurutos megfázás helyett ide fog tévedni nagyon meg fog lepődni, mert hurutot azt talál nálam csak éppenséggel ez egy örmény ételízesítő és maximum annyi köze van a betegségekhez, hogy elriasztja őket, mert a sok petrezselyemtől egészséges az íze pedig egy löketet ad a savanyú ételeknek.

Kezdjük az elején, Alíz blogján volt egy játék, amin részt vettem és ma megérkezett a jutalmam, mint a képeken is látjátok sok-sok Székely Konyha újság, dvd ééééésssss  két hurut.
Én magam sem ismertem ezt az ételízesítőt, picit talán érdekesen is néztem a csomagban lapuló két furcsa illatú, kúp alakú valamire. Gondoltam én, hogy Alíz nem megtréfált valamivel, hanem biztos valami nagyon különlegeset küldött, és tényleg így volt. Fellapoztam gyorsan az újságokat és megleltem a hurutról szóló cikket, gyorsan bele is mélyedtem, hajtott a kíváncsiság.
Tehát a hurut egy örmény ételízesítő, mellyel a savanyú leveseket szokták ízesíteni, de zöldbablevesbe, csorbákba és becsináltlevesekbe is megállja a helyét. Gyakran vitték magukkal utazásokra, tehát jól szállítható is, ráadásul, mint említettem egészséges is.

1 liter savanyú, szigorúan házi tehéntejből és 1 marék szárított petrezselyemzöldből készül.

Nem egyszerű az eljárás ahogy készül, minden elismerésem a készítőké, jelen esetben, ha jól sejtem a 76 éves Magyari Éva néni és a 84 éves Vilmos bácsi kezei közül érkezett ide hozzám Magyarországra.
5-6 hétig! szobahőmérsékleten érlelik, naponta kétszer átkeverik
a rézüstöt ecettel és kukoricaliszttel fényesre sikálják, kiöblítik
a savanyúra érlelt tejet gézen átszűrik, felfőzik
beleteszik a szárított petrezselyemzöldet, addig főzik még sűrű massza nem lesz
szűrőzsákba teszik és hagyják a saját levében kihűlni
a kihűlt zsákot felakasztják, kicsepegtetik
kolbásztöltővel hengereket nyomnak, kúppá formázzák
kiszárítják
száraz helyen, hűtőben vagy fagyasztóban tárolják.

Nagyjából így készül a hurut, ajánlom, hogy inkább utazzon el Gyergyószentmiklósra, ahol elsajátíthatja a hurut készítésének ősi módját. Személy szerint felvettem az utazási bakancslistámra.

Itt is nagyon szépen köszönöm Alíznak a játékot és a csomagot!






3 megjegyzés:

Éva írta...

Gratulálok ajándékodhoz! Valahogy én is hasonló kiváncsisággal bontottam ki a hurutot.Kellemes az illata, eltudnám képzelni egy jó bablevesbe, majd kipróbálom.

Alíz írta...

Kedves Krisztina! Örülök a visszajelzésnek és legfőképp annak, hogy a kis levelem híján is rájöttél, hogy a két fura állagú és szagú valami tulajdonképpen mi az. :))) Történt ugyanis, hogy a csomagolás hevében Évának (Takarékos konyha) csomagoltam be neked írt kis üzenetet is, így Éva két üzenetet kapott és Te egyet sem. :))) Elnézést érte és a késésért is, de ez most sajnos így jött össze. Érdemes megnézned a CD-n lévő recepteket is, nagyon jó barátom a séf, aki bemutatja az ételeket. Ja, és még annyit, hogy igen, eltaláltad Éva néni és Vilmos bácsi készítette a hurutot.

Neon Rider írta...

Szia! Jelzem feléd,hogy én is immár követem a blogod, amit nem bántam meg.
Puszi

http://beautyandfashion-makeup.blogspot.hu/