2013. április 7., vasárnap

Kacsazsír

Valahogy mindig tavasszal érzem égető szükségét, hogy legyen a hűtőben kacsazsír, talán azért, mert ilyenkor   kezdenek megjelenni a piacon a kacsazsírhoz olyan jól illő zöldségek, mint például az újhagyma, a retek. 
Nálam ez úgy szokott működni, hogy egyszerre kb. 1 kg kacsahájat vásárolok a hentesnél /már amikor van/ és még aznap, de legkésőbb másnap már a lábasba kerül és onnan szép üvegekbe öntve mehet a hűtőbe. 
A legtöbben ízesítik hagymával, vagy éppen májat sütnek hozzá, de bevallom erre nálunk nincs igény, csak a só és minden mentes kacsazsírra, mert ezt még a tejallergiás gyerkőc is nyugodtan kenheti a kenyérre.
A töpörtyű jó ropogósan már általában a lábasból kikerülve, még melegen elropogtatásra kerül. 
Ami még a kacsazsír mellett szól és ami miatt még inkább támogatom a fogyasztását az pedig az, hogy kedvező hatással vannak a szív-és érrendszerre, mivel egyszeresen- és többszörösen telítetlen zsírsavakban gazdag és a telített zsírsavakból kevesebb található meg a kacsazsírban, mint a többi állati eredetű zsiradékban.

Ha jól sikerül a zsír, már pedig miért is ne sikerülne jól, elrontani szinte lehetetlen, ha nem égetjük le, akkor egy gyönyörű viaszos állagú sárgás zsírt kapunk.
Azt el kell mondanom, hogy az otthon kisütött kacsazsírt meg sem közelíti a boltban kapható kacsazsír, tehát érdemes otthon rászánni azt a fél órát+1 éjszakát amíg elkészítjük házilag.
Nagymamám a zsírt egy bödönben mindig a kamrában tartotta, de mivel nálunk nincsen ilyen hűvösebb helyiség, ezért készítem 1 kg-ból általában, ezt a mennyiséget a fogyasztásig a hűtőben kényelmesen eltárolhatjuk, amint elfogy már készülhet is az újabb adag kacsazsír, mert szinte megunhatatlan.

Amire szükség van

1 kg kacsaháj
2 evőkanál tej

A kacsahájat megtisztítjuk, majd egy lábasban folyamatos kevergetés mellett a zsírját megolvasztjuk, amikor úgy látjuk, hogy már nem fog kisülni több zsír és a töpörtyű is megsült, akkor leszűrjük a zsírt és itt jön a kis csavar, amitől még lágyabb lesz a zsír a 2 evőkanál tej, amit érdemes óvatosan beleönteni a zsírba, mert nagyon elkezd futni és sercegni a tej, de arra figyeljünk, hogy gyorsan elkeverjük benne a tejet. 
Ezután üvegedénybe öntjük, majd kihűlt állapotban egy éjszakár a hűtőbe tesszük.





Nincsenek megjegyzések: