2013. április 12., péntek

Somlói galuska torta

Egy nagyon kedves ismerőstől kaptam meg ennek a tortának a receptjét, azzal a megjegyzéssel, hogy ő biztosan nem készíti el, de ha én elolvasom nem fogok tudni ellenállni, hát nem igaza lett?

El kell ismerni tényleg nem a leggyorsabb és legegyszerűbb kategória, de nem olyan nehéz, mint ahogy első olvasatra gondolnánk.

Az elmúlt pár hétben a családban több születésnap és névnap is okot adott egy nagyobb költség- és időigényű torta elkészítésére.

Alakítgattam a recepten  egy kicsit és elkészült ez a mesésen fehér és somlói ízvilágú torta.

Ajánlott tortaforma mérete: 24 cm átmérő


A PISKÓTÁK

4 tojás
4 ek. cukor
4 ek. liszt
1 mokkáskanál sütőpor

Diós piskótához:

4 tojás
4 ek cukor
3 ek. liszt
2 ek. darált dió
1 mokkáskanál sütőpor

Kakaós piskótához:

4 tojás
4 ek. cukor
3 ek. liszt
1 ek. kakaópor
1 mokkáskanál sütőpor

A piskótákat egyenként megsütjük egy tortaformában.

A sütőt előmelegítjük kb. 50-100 C-ra. A tortaformát kikenjük vajjal, majd vékonyan megszórjuk liszttel.
A tojás fehérjét kemény habbá verjük, a vége felé kanalanként hozzáadjuk a cukrot, egy fényes, kemény habot kell kapnunk.  Hozzákeverjük a tojássárgákat, ezután hozzászitáljuk az előzőleg sütőporral elkevert lisztet és óvatosan összeforgatjuk.
Beleöntjük a tortaformába és 180 C-on kb. 35-40 perc alatt megsütjük. Az első 10 percben ne nyissuk ki a sütőt, mert a tészta összeeshet.
Ugyanúgy járunk el mindhárom piskótával.

Szirupot főzünk, ezzel fogjuk bekenni a tortalapokat.

A SZIRUP

3,5 dl víz
20 dkg cukor
kandírozott narancshéj apróra vágva, ha nincs friss lereszelt narancshéjat is tehetünk bele
kb 1 evőkanál vaníliaaroma
1 dl rum vagy aroma

A vizet a cukorral és a narancs héjával sziruposra főzzük, majd hozzáöntjük a vaníliaaromát, a rumot vagy rumaromát

A kihűlt piskótákat jó alaposan bekentem a sziruppal

A KRÉM:

3 tojássárgja
1/2 csomag főzni való vaníliás pudingpor
1/2 liter tej
5 ek. cukor
1/2 rúd vanília kikapart belseje
5 gr zselatin
2,5 dl tejszín

A tojássárgákat a pudinggal, vaníliával a tejjel és a cukorral krémesre főzzük. A kihűlt pudinghoz adjuk az előzőleg vízben feloldott 5 gr zselatint és a kemény habbá vert tejszínt.

ÖSSZEÁLLÍTÁSHOZ

10 dkg darált dió
1 marék rumba áztatott mazsola
1/4 narancs reszelt héja

A tortaformába tesszük az előzőleg sziruppal megkent kakaós piskótát. Rákenjük a krém felét, és az előzőleg rumba beáztatott, majd lecsepegtetett mazsolát és a narancshéjat.
Rákerül az előzőleg szintén sziruppal megkent diós piskóta. Ennek a tetejére megy a krém másik fele és a darált dió. A tetejét a sziruppal megkent sima piskóta zárja.

1 éjszakára megy a hűtőbe.

MÁSNAP REGGEL

1/2 liter tejszínhab
1 csomag habfixáló
20+5 dkg étcsokoládé
5 dkg cukor
1 ek kakaópor
rumaroma


A tejszínhabból a habfixáló segítségével kemény habot verünk és beburkoljuk vele a tortát, a tetejét habzsákból kinyomott formákkal díszítjük, a közepére étcsokoládé forgácsokat szórunk.

3 dl vizet a cukorral, kakaóporral összeforralunk, beletördeljük az étcsokoládét, amikor az egész folyóssá vált és szép sima hozzáadjuk a rumaromát, keverünk rajta kettőt és lehúzzuk a tűzről.

A tortát tálalás előtt ezzel a csokis sziruppal locsoljuk le.










Nincsenek megjegyzések: