2010. december 19., vasárnap

Mézeskalács(3 recept 1 téma), majdnem hagyományos, egészséges, méz nélküli

Igen, engem is elért a mézeskalács "láz", mint minden évben egyszer. Most 3 féle mézeskalács receptet szeretnék bemutatni, a teljesen hagyományos mézes receptjét most nem írnám ide, talán majd egy másik alkalommal, jöjjön inkább:
1. majdnem hagyományos
1 egészséges (tej és tojásmentes) és
1. pénztárca kímélő

A mézeskalács és a szegfűszeggel megtűzdelt narancs vagy mandarin ilyenkor a kedvenc illataim :) Nézzük is gyorsan a recepteket:

A majdnem hagyományos mézeskalács:

6 db tojás
10 dkg porcukor
1,2 kg méz
40 dkg liszt
Szegfűszeg, fahéj (1 nagyobb csipet)
reszelt citromhéj (1/2 citrom)
1 késhegynyi szódabikarbóna

A hat tojás sárgáját 10 dkg porcukorral habosra keverjük, hozzáöntjük a langyos mézet és jól összedolgozzuk. Hozzákeverjük a szegfűszeget, fahéjat és a citrom reszelt héját, majd a lisztet és a szódabikarbónát  is hozzávegyítjük. Ezután a tojás fehérjékből habot verünk és óvatosan belekeverjük a tésztánkba.
Kivajazott tepsibe tesszük és forró kb. 180-200 C-os sütőben megsütjük. Amikor kihűlt tetszés szerint díszítjük.

Egészséges mézeskalács:

25 dkg rozsliszt
1,2 liter méz
szegfűszeg, fahéj, 1 csipet
fél citrom reszelt héja
1 késhegynyi szódabikarbóna

A lisztet a fél liter langyos mézzel és a fűszerekkel(+szódabikarbóna) jól kidolgozzuk. Ujjnyi vastagra nyújtjuk, kikent, lisztezett tepsibe forró sütőben(180-200C) kisütjük. Különféle magvakkal díszíthetjük, mandula, dió, fenyőmag stb.

Méz nélküli mézeskalács:

fél kg cukor
4 darab tojás
fél kg liszt
20 szem kockacukor
15 dkg dió
1 késhegynyi szódabikarbóna
szegfűszeg, fahéj 1 csipet
fél citrom reszelt héja

A fél kg cukrot 4 tojással habosra keverünk, majd hozzákeverjük a fűszereket(szódabikarbónát is) és a lisztet. A 20 darab kockacukrot pirosra pirítjuk, 2 dl vízzel felforraljuk, amikor kihűlt a tésztához öntjük, jól elkeverjük. Késsel durvára vágott dióval megszórjuk (el is hagyható, ha egyéb díszítést szeretnénk) Kikent tepsibe tesszük, és forró sütőben(180-200 C) kisütjük.

3 megjegyzés:

Bianka írta...

Nagyon jó és szép és finom

Unknown írta...

a majdnem hagyományos miben más a hagyományostól???:D

Könyvlelő Kritta írta...

Nekem a tojás mennyisége merőben új volt(illetve nem a felvert tojáshab került bele nálam, hanem egész tojások), eddig mindig kevesebb tojással készítettem, valamint a méz mennyisége is kevesebb volt a bevált receptemnél, de ez a recept is teljesen ok egyébként:) tényleg nem túl sokban tér el az " eredetitől" de az is lehet, hogy sokan ezt a receptet ismerik és használják legtöbbször én idén próbáltam ki először. :D