2011. április 12., kedd

6 tojás-3 jégkrém

Fagylaltot készítettem, amihez szükségeltetett 6 tojás, de csak a sárgája, viszont nem hagyhattam a fehérjét, így ebből is jégkrém készült, ami talán inkább sorbet, vagy valahol a kettő között. Így lett háromféle jégbe hűtött finomság.
Elmesélem közben, hogy mit műveltem a tejszínnel, ilyen még nem fordult velem elő, igaz eddig nem is géppel vertem fel a tejszínt.
Most gondoltam egyet, mert villámfagyinak készült semmi pepecselés csak gyorsan összedobom és mehet a mélyhűtőbe egy kis ebéd utáni csemegének. Elővettem a robotgépet, majd abba, amivel a tojásfehérjét habbá szoktam verni bele is öntöttem szépen a tejszínt, majd elléptem a hűtőhöz a tojásokért, mire visszaléptem 10 mp-nél nem lehetett több, ott figyelt rám a friss vaj, kivált a savó is szépen, ahogy kell és valami csoda finom vaj lett belőle, de nem tejszínhab, ami a kávéfagylalthoz szükségeltetett volna, így irány újra a bolt: tejszín megvesz, hazasiet, újra be a robotgépbe kb 3-4 mp alatt lett tökéletes a tejszínhab. A villámfagyi ennyiből nem lett villám, hogy ekkora bakit csináltam, de egyébként az egész egy 20-25 perc alatt bekerülhet a fagyasztóba.

A három fagylalt:

Citrom
Banán
Kávé

Citromfagyi:

3 tojásfehérje
15 dkg porcukor
1 citrom leve és reszelt héja(ez utóbbi el is hagyható, bár finomabb ízt kap tőle)

A tojásfehérjét felverjük, hozzáadjuk a cukor felét, majd a vége felé a cukor másik felét, a citrom levét és reszelt héját is, majd műanyagdobozba kanalazzuk és mehet a hűtőbe.

Banánfagyi:

3 tojásfehérje
10 dkg porcukor
1 banán

A tojásfehérjét elkezdjük felverni, apránként hozzáadjuk a porcukrot és a vége felé hozzákeverjük a villával összenyomott banánt. Dobozba tesszük és mehet ez is a fagyasztóba.

A 3 tojásfehérjét le is tudtuk és most jöjjön a kávéfagylalt, ami miatt az egésznek nekikezdtem.

Kávéfagylalt:

6 tojássárgája
1 dl kávé
10 dkg kristálycukor
2 dl tejszín
2 tk. kakaópor

A tojássárgáját a cukorral fehéredésig keverjük, majd a kávéval habosra. A tejszínt kemény habbá verjük( ha valaki szükségét érzi adhat hozzá habfixálót, igaz az picit elnehezíti a fagylalt állagát, de úgy is finom), majd a kakaóval együtt belekeverjük a tojáskrémbe. Dobozba kanalazzuk és a hűtőbe tesszük, óránként érdemes keverni rajt, hogy egyenletesen fagyjon meg.

Lényegesen olcsóbban tudunk otthon előállítani fagylaltot, mint a bolti és szerintem finomabb is, mert a 6 tojásból lett 3 doboz fagylalt. Érdemes vele megpróbálkozni,  még fagyigépre sincs szükségünk és a gyerekek, felnőttek egyaránt örülnek egy kis házi jeges csemegének.



8 megjegyzés:

Dia írta...

Jól összehoztad! És guszták!

Bianka írta...

Fincsi

Zsani írta...

Tényleg jó az időzítés:D A tojásfehérjés fagyit nagymamám is készítette régen, eperrel vagy málnával, ha nem fagyasztotta le, akkor eperhabként ettük,nyáron pedig fagyiként!

Éva írta...

Nagyon jól néznek ki! Kifogom próbálni, jön majd úgy is már nemsokára a szenonja, és valóban olcsóbb és finomabb mint a bolti.

Könyvlelő Kritta írta...

Köszönöm! Mi már nagyon vágytunk egy kis hűsítőre, mert télen nem szoktunk fagyizni. Eperrel vagy málnával tényleg nagyon finom :)

Turák Kinga írta...

akkor a fagyigépet el is lehet rakni ezeknél a fagyiknál? :)

Könyvlelő Kritta írta...

Kedves Kinga!
Nincs szükség fagyigépre :) Nekem nincs is itthon ilyen masinám, így is nagyon finom fagyi készül.

Lívia írta...

A habtejszínnel én is úgy jártam mint Te, de háromszor egymás után. Gondolhatod milyen mérges voltam, mert nem egy olcsóság. Kicsapódott és vaj lett belőle.
A fagyik finomak lehettek, majd kipróbálom, bár én csak azokat szeretem amibe nem kell tojás, mert azt nyersen semmibe nem eszem meg.