Fagylaltot készítettem, amihez szükségeltetett 6 tojás, de csak a sárgája, viszont nem hagyhattam a fehérjét, így ebből is jégkrém készült, ami talán inkább sorbet, vagy valahol a kettő között. Így lett háromféle jégbe hűtött finomság.
Elmesélem közben, hogy mit műveltem a tejszínnel, ilyen még nem fordult velem elő, igaz eddig nem is géppel vertem fel a tejszínt.
Most gondoltam egyet, mert villámfagyinak készült semmi pepecselés csak gyorsan összedobom és mehet a mélyhűtőbe egy kis ebéd utáni csemegének. Elővettem a robotgépet, majd abba, amivel a tojásfehérjét habbá szoktam verni bele is öntöttem szépen a tejszínt, majd elléptem a hűtőhöz a tojásokért, mire visszaléptem 10 mp-nél nem lehetett több, ott figyelt rám a friss vaj, kivált a savó is szépen, ahogy kell és valami csoda finom vaj lett belőle, de nem tejszínhab, ami a kávéfagylalthoz szükségeltetett volna, így irány újra a bolt: tejszín megvesz, hazasiet, újra be a robotgépbe kb 3-4 mp alatt lett tökéletes a tejszínhab. A villámfagyi ennyiből nem lett villám, hogy ekkora bakit csináltam, de egyébként az egész egy 20-25 perc alatt bekerülhet a fagyasztóba.
A három fagylalt:
Citrom
Banán
Kávé
Citromfagyi:
3 tojásfehérje
15 dkg porcukor
1 citrom leve és reszelt héja(ez utóbbi el is hagyható, bár finomabb ízt kap tőle)
A tojásfehérjét felverjük, hozzáadjuk a cukor felét, majd a vége felé a cukor másik felét, a citrom levét és reszelt héját is, majd műanyagdobozba kanalazzuk és mehet a hűtőbe.
Banánfagyi:
3 tojásfehérje
10 dkg porcukor
1 banán
A tojásfehérjét elkezdjük felverni, apránként hozzáadjuk a porcukrot és a vége felé hozzákeverjük a villával összenyomott banánt. Dobozba tesszük és mehet ez is a fagyasztóba.
A 3 tojásfehérjét le is tudtuk és most jöjjön a kávéfagylalt, ami miatt az egésznek nekikezdtem.
Kávéfagylalt:
6 tojássárgája
1 dl kávé
10 dkg kristálycukor
2 dl tejszín
2 tk. kakaópor
A tojássárgáját a cukorral fehéredésig keverjük, majd a kávéval habosra. A tejszínt kemény habbá verjük( ha valaki szükségét érzi adhat hozzá habfixálót, igaz az picit elnehezíti a fagylalt állagát, de úgy is finom), majd a kakaóval együtt belekeverjük a tojáskrémbe. Dobozba kanalazzuk és a hűtőbe tesszük, óránként érdemes keverni rajt, hogy egyenletesen fagyjon meg.
Lényegesen olcsóbban tudunk otthon előállítani fagylaltot, mint a bolti és szerintem finomabb is, mert a 6 tojásból lett 3 doboz fagylalt. Érdemes vele megpróbálkozni, még fagyigépre sincs szükségünk és a gyerekek, felnőttek egyaránt örülnek egy kis házi jeges csemegének.
8 megjegyzés:
Jól összehoztad! És guszták!
Fincsi
Tényleg jó az időzítés:D A tojásfehérjés fagyit nagymamám is készítette régen, eperrel vagy málnával, ha nem fagyasztotta le, akkor eperhabként ettük,nyáron pedig fagyiként!
Nagyon jól néznek ki! Kifogom próbálni, jön majd úgy is már nemsokára a szenonja, és valóban olcsóbb és finomabb mint a bolti.
Köszönöm! Mi már nagyon vágytunk egy kis hűsítőre, mert télen nem szoktunk fagyizni. Eperrel vagy málnával tényleg nagyon finom :)
akkor a fagyigépet el is lehet rakni ezeknél a fagyiknál? :)
Kedves Kinga!
Nincs szükség fagyigépre :) Nekem nincs is itthon ilyen masinám, így is nagyon finom fagyi készül.
A habtejszínnel én is úgy jártam mint Te, de háromszor egymás után. Gondolhatod milyen mérges voltam, mert nem egy olcsóság. Kicsapódott és vaj lett belőle.
A fagyik finomak lehettek, majd kipróbálom, bár én csak azokat szeretem amibe nem kell tojás, mert azt nyersen semmibe nem eszem meg.
Megjegyzés küldése