2011. május 1., vasárnap

Rizsszelet

Így anyák napján egy finom rizses süteményreceptet hoztam, ízletes és színes, egyszóval remek sütemény.
Az alapja egy egyszerű piskóta, pici kakaóval, igaz az eredeti recept másféle tésztát írt, de nekünk így jobban ízlett. Amennyiben szükséges a piskótából dupla adagot is süthetünk, akkor nem kell kettévágni.

Tészta:

4 tojás
2 ek. meleg víz
12 dkg cukor
7,5 dkg liszt
7,5 dkg étkezési keményítő
csipet só
1 kk kakaópor
narancslekvár
1kk fahéj

A rizses alap

5 dl tej
csipet só
reszelt cirtomhéj
4 dkg cukor
20 dkg rizs
4 lap zselatin
2 dl tejszín
25 dkg mascarpone sajt
10 dkg túró
1 ek vaníliás cukor

A tetejére:
ízlés szerint gyümölcs (el is hagyható)
1 tasak tortazselé


Tészta:

A tojásokat szétválasztjuk. A meleg vizet a tojások sárgájához adjuk, habosra keverjük és a cukor 2/3-át hozzákeverjük.  Sűrű masszát kapunk.
A tojásfehérjét habbá verjük és a maradék cukrot is beleszórjuk a vége felé. A felvert fehérje 1/3-át belekeverjük a tojássárgás masszába. Rátesszük a maradék habot is. A lisztet elkeverjük a keményítővel, a kakaóporral és rászitáljuk a tojáshabra. Óvatosan falapáttal összeforgatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk. 180 C-on világosra sütjük.

A sütőpapírt a kihűlt piskótáról levesszük és óvatosan kettévágjuk, majd megkenjük a fahéjjal összekevert narancslekvárral,  visszahelyezzük a piskótát a tepsibe lehetőség szerint ne törjön össze.

A töltelék:

A tejet a sóval és a citromhéjjal felforraljuk. Hozzáadjuk a cukrot és alacsony hőfokon gyakori keverés mellett kb. 25-30 perc alatt felduzzasztjuk a rizst. A zselatint a csomagoláson lévő utasítás szerint feloldjuk és a még meleg tejberizshez keverjük. A tejszínből kemény habot verünk és a már kihűlt tejberizsbe forgatjuk a mascarponéval és a túróval (amihez előzőleg hozzákevertük a vaníliás cukrot) együtt.A rizses masszát rásimítjuk a piskótára és hűtőbe tesszük kb. 1-1,5 órára.

Zselé:

A tetejére rászórjuk a gyümölcsöt, és a zselét az utasítás szerint elkészítjük, majd a gyümölcsökre öntjük.
Majd ismét a hűtőbe tesszük, amíg meg nem dermed a zselé.

4 megjegyzés:

Éva írta...

Guszta kis sütike!

Ami írta...

Szép a desszert! Szívesen ennék belőle :)

Bianka írta...

Izgalmas, nagyon finom lehet

mellissina2 írta...

Rizs szelet,ez nagyon finom lehet!még nézni is jó.