2012. június 23., szombat

Ferdinánd tekercs

Az egyik új kedvencünk a Ferdinánd tekercs névre hallgató sütemény. Édes és puha, melegen nagyon ütős, halkan jegyzem meg szerintem finomabb, mint a kürtöskalács.

2 dkg élesztő
2 dl tej
2 csapott ek. cukor
csipet só
40 dkg liszt
3 tojássárgája
5 dkg margarin

Töltelékhez
10 dkg margarin
15 dkg cukor
1 cs. vaníliás cukor

Sütés közbeni locsoláshoz

2 dl tejszín/én sima tejszínt használtam, de alkalmas a főzőtejszín is a művelethez/
2-3 ek cukor
1 cs. vaníliás cukor

Az élesztőt felfuttatjuk a tejben, pici cukorral. Az olvasztott vajat és a többi hozzávalót elkeverjük, a felfuttatott élesztővel egyetemben. Egy közepesen kemény tésztát kell kapnunk.
1 órát kelesztjük. Ez a leghosszadalmasabb része a műveletnek, nehéz kivárni, de megéri.
A töltelékhez a margarint a cukorral habosra keverjük.
A tésztát kisujjnyi vastagra nyújtjuk, majd megkenjük a cukros margarinnal. Feltekerjük, majd 3 cm-es szeletekre vágjuk.
A locsoláshoz a tejszínt és a cukrot elkeverjük.
A tepsit kivajazzuk és bőségesen meghintjük kristálycukorral. A tekercseket nem túl szorosan a tepsibe rakosgatjuk. Fél órát még így is kelesztjük langyos helyen.
180 C-os sütőben 20 percig sütjük, ekkor meglocsoljuk a cukros tejszín felével, majd ismét 15-18 percig sütjük, kb. 7 perc után rálocsoljuk szép egyenletesen a maradék tejszínnel.
El ne felejtsük még forrón kiszedni a tepsiből, mielőtt a cukor teljesen megkeményedne, mert akkor már esélyünk sem lesz egyben kiszedegetni a tekercseket.

1 megjegyzés:

Éva írta...

Nem lenne ilyen nagy meleg kipróbáltam volna annyira guszta! Biztos nagyon finom!