2011. november 8., kedd

Márton nap a MOM Parkban-Programajánló

Különleges Márton napi ételeket kóstolnál? Még nem tudod hol? Itt egy kis segítség a döntésben:


Különleges Márton napi fogások a MOM Parkban


A Márton naphoz kapcsolódó szokások, és hiedelmek több évszázadra nyúlnak vissza, és újra reneszánszukat élik. A borkultúra terjedésével a Márton nap egyre inkább a gasztronómiai ünnepek közé tartozik. A MOM Park éttermei ebből az alkalomból finom borokkal és különleges libafogásokkal várják az ínyenceket, nemcsak a november 11-ei hétvégén, de egészen a hónap végéig.
Különleges Márton napi fogások a MOM Parkban
Az első Márton napra utaló írásos emlék 1171-ből származik: Szent Márton napja, november 11-e jelentette az őszi betakarítás, vagyis a gazdasági év végét. A cselédek és szolgák ekkor kapták meg éves bérüket, a sikeresen zárt évet pedig lakomákkal, és a tömött libák levágásával ünnepelték. Ekkorra már befejeződik a must forrása is, ezért hagyományosan 11-én kóstolták meg először az újbort. Innen ered az a mondás is, mely szerint a bornak Márton a bírája, és a nagyobb borvidékeken Mártont az újbor védőszentjeként is számon tartják.
Ma már a Márton nap az egyre népszerűbb borkultúra terjedésével a hazai gasztronómia jeles ünnepévé lépett elő: ekkor mutatják be neves borvidékeink az aktuális újborokat, az éttermek pedig finom libafogásokkal, libamájjal és libasültekkel csábítják a vendégeket. A MOM park idén először szervez különleges Márton napi programokat, amelynek keretében a vendégek megkóstolhatják a bevásárlóközpont éttermeinek alkalmi libamenüit. A Paulaner Sörház különleges 3 fogásos libamenüvel, valamint Figula Mihály és Mayer Márton idei újboraival várja vendégeit. A Leroy Bistro háromfogásos libamenüt készít az ínyenceknek, amelyekhez természetesen egy-egy finom bort kóstoltatnak. A borok között szinte az összes hazai nagy borvidék nedűi szerepelnek: Tokaj, Szekszárd, Villány és Badacsony. Ha valaki szeretné megismerni Olaszország borkultúráját, akkor a Trattoria Da Lelloba érdemes betérnie, ahol olasz borokkal kínálják a mediterrán ízekre hangolt libakülönlegességet. Az Angelo Cafe azokra a rohanó vendégekre is gondolt, akiknek csak egy gyors étkezésre jut idejük, nekik érdemes kipróbálni a kávézó különleges libamájas salátáját.

A Márton naphoz kapcsolódó hiedelmek
Érdemes mindenkinek ellátogatni a MOM Parkba Márton napon, hiszen a hiedelem szerint, aki ezen a napon nem eszik libát, az egész évben éhezni fog. Természetesen azoknak sem kell kétségbe esni, akiknek nincs idejük november 11-én betérni a libalakomákra, hiszen a MOM park éttermei egészen november végéig az étlapon tartják a finomságokat. A liba húsából egyébként korábban illendő volt küldeni a papnak is, innen ered a „püspökfalat” szavunk. Magyarországon elterjedt hiedelem volt az is, hogy akinek sikerül elbódulni az újbortól, az biztosan jó egészségnek örvend majd a következő évben. A lúdpecsenyés vacsora után tehát újborral illett koccintani: ezt hívják Márton poharának. A MOM Park éttermeiben is különleges borokat kínálnak majd a libafogások mellé, amelyek között megtalálhatóak a legnépszerűbb magyar borvidékek idei újborai csakúgy, mint a több éves különleges zamatú nedűk.

Egy kis "kóstoló":


Ropogós libacomb fokhagymás laskagombával és pirított csuszatésztával – a Paulaner Sörház (MOM Park) ajánlata
Hozzávalók (4 személy részére):
·         4 db. libacomb
·         0,05 kg
·         morzsolt majoránna
·         4 ek. libazsír
·         2 db. babérlevél
·         5-6 szem egész feketebors
·         0,6 kg laskagomba
·         0,02 kg fokhagyma
·         őrölt bors
·         0,4 kg csuszatészta
·         1 dl étolaj
·         1 dl olívaolaj
Elkészítés:
A sütőt 180 fokra felmelegítjük, a csuszatésztát szárazon, mindenféle zsiradék hozzáadása nélkül kb. 10 perc alatt barnára pirítjuk. Ezután a hőmérsékletet 140 fokra mérsékeljük.
A libacombokat megtisztítjuk, lemossuk. A húsos részét morzsolt majoránnával és sóval, a bőrös részét csak sóval fűszerezzük. Tepsibe helyezzük a combokat, a libazsírt, az egész fekete borsot és a babérleveleket, majd 2 dl vizet adunk hozzá. A sütőt beállítjuk 140 fokra és körülbelül másfél óráig sütjük a behelyezett combokat.
A laskagombát eközben hideg vízben többször átmossuk, szárának végét levágjuk. Lecsöpögtetjük, majd megszárítjuk.
Negyed órával a libacomb sütésének vége előtt felteszünk vizet forralni a pirított tésztának sóval és étolajjal. Ízlésünknek megfelelően puhára főzzük.
Közben az elkészült libacombokat további 180 fokon 10 percig pirítjuk.
Két serpenyőt helyezünk a tűzhelyre. Az egyikben 3 kanál felhevített olívaolajon aranybarnára pirítjuk a laskagombát. Hozzáadjuk a vékonyra szeletelt fokhagymát, őrölt feketeborsot, majd sózzuk, és együtt pirítjuk a hozzávalókat még fél percig.
A másik serpenyőben 2 evőkanál libazsírt melegítünk és a leszűrt tésztát átforgatjuk benne. Ha indokolt, akkor még sózzuk.A laskagombát és a csuszatésztát tányéron egymás mellé helyezzük, a libacombot közé tesszük, és petrezselyemmel díszítjük.
paulaner.jpg

Vörösboros libamell szeletek burgonyapürével és párolt káposztával a Trattoria Da Lello-tól (MOM Park)

Hozzávalók (4 személy részére):
·         4 db. libamell
·         1 db. vöröshagyma
·         1 gerezd foghagyma
·         1 szál rozmaring
·        
·         bors
·         vörös bor
·         kis fej lila káposzta
·         köménymag
·         étolaj

Elkészítés:
A libamelleket jól átmossuk, majd a bőrös felüket bevagdaljuk, sózzuk, borsozzuk. Egy tepsit kivajazunk és bele helyezzük a húst a bőrös felével lefelé, mellé tesszük a félbe vágott vörös hagymát, foghagymát és a rozmaring ágakat. A hús alá öntünk 1/2 liter vizet, és a tepsit lefóliázzuk. 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük, így sütjük csaknem 2 órán keresztül. Az elpárolgott vizet időközönként pótolhatjuk, ha szükséges. Amikor a hús omlós, akkor a fóliát levéve még 15 percig pirítjuk, majd ráöntjük a bort is. A megpirult libamelleket 1cm vastagságú szeletekre vágjuk.

Párolt káposzta: 1 kisebb fej lila káposztát lereszelünk, és meghintjük sóval. Köménymaggal ízesítjük ízlés szerint, és olajon megpirítjuk.

Tálaláskor a húsokat megöntözzük a boros szósszal, amiben sült. Burgonya pürével és párolt lila káposztával kínáljuk.
trattoria da lello.jpg


Nincsenek megjegyzések: