2012. február 22., szerda

Churros, finom és veszélyes

Finom, de veszélyes is lehet a churros(spanyol édesség, cukorba hempergetett sült tésztarúd), mint ahogy ma megtudtam. Alig kell hozzá pár összetevő és mégis képes felrobbanni, ha nem a recept szerint készítjük vagyis sütjük ki. A történet ott kezdődött, hogy pikk-pakk összeraktam a tésztát, lett is belőle egy jó adag, beletöltöttem a zsákba és elkezdtem a recept szerint kisütni, nem is volt semmi baj, amíg a zsák szét nem ment, de ez már a sütés vége felé volt, tehát nem aggódtam, nem szedtem elő másik zsákot-pedig kellett volna- gondoltam pici fánkocskákat teszek az olajba, mintha rendes fánk lenne kisütöm, na itt vétettem egy óriási hibát, mert FELROBBANTAK, szó szerint. Alig tudtam fedőt tenni rá és kimenekíteni az udvarra, és még a fedő alatt is durrogtak a pici fánkok. Szőrnyű élmény volt, de tényleg.
Ami viszont jó, ha betartjuk az előírást nagyon finom csemegét kapunk, amihez forró csokit vagy lekvárt kínálhatunk.
Tehát nem szabad megijedni, nem harapnak, maximum robbannak, de azt is csak akkor, ha mi követünk el hibát, de Ti ezt ezek után nem követnétek el, igaz? :)

Jöjjön is a Churro(s) receptje

1 ek. olívaolaj
14 dkg liszt
csipet só
2,5 dl víz

A tészta ebből a 4 hozzávalóból áll össze!

A sütéshez bő olaj

A végén pedig fahéjas cukorban hempergetjük, majd forró csokiöntettel vagy  lekvárral kínáljuk, mert igen könnyen mártogatható.

Amire még szükségünk van, csillag formájú nyomócsőben végződő kinyomózsák.

A tésztához a 2,5 dl vizet az olajjal és a sóval felforraljuk. Folyamatosan csökkentve a hőmérsékletet hozzákeverjük a lisztet és addig keverjük még egy tésztagombócot kapunk, ez viszonylag hamar megtörténik.
Felforrósítjuk az olajat és a zsákból tésztarudacskákat nyomunk az olajba, majd aranybarnára sütjük.
Ahogy kiszedtük fahéjas cukorba hempergetjük.

5 megjegyzés:

Morzsóka írta...

Szia!nyáron én is készítettem, és nekem is felrobbant. nem gondoltam, hogy nyomózsák nemléte miatt lehetett. nekem nem ment át rajta a tészta, ezért kézzel hengergettem formákat. és az egyik akkorát robbant:((. pont amikor épp raktam bele pár darabot. a kezem kicsit meg is égett. de ahhoz képest mekkora baj lehetett volna, egész jól megúsztuk. az íze tényleg finom volt. de asszem én többet nem próbálkozom.meghagyom a profiknak:))

Könyvlelő Kritta írta...

Akkor ezek szerint nem egyedi az esetem, ez némiképpen megnyugtat:) Akár még vicces is lehetne, ahogy ugráltam el a golyók elől, ha a forró olaj nem szerepelt volna a történetben, kezdők tényleg csak óvatosan, mert kellőképpen balesetveszélyes.

Emese írta...

Te jó ég! Komolyan? Robbant? Pedig pont arra gondoltam, hogy farsang lévén fánkot kéne készíteni, de a sima szalagoshoz nincs kedvem. :)))

Könyvlelő Kritta írta...

Emese!
Nyugodtan kipróbálhatod(egyszerű recept), de ne kísérletezz egyéni formákkal csak a nyomózsákossal, azzal nincs semmi gond, tökéletesen működik. :)

Éva írta...

Akkor átlehet keresztelni az édességet van úgy is robbanós cukorka, ez meg robbanós sütemény!
Guszta és nagyon finom lehet, de inkább nem kísérletezem vele!