2010. november 17., szerda

Chilipaprikás hortobágyi palacsinta


A csilipaprikát főként a trópusokon, szubtrópusokon termesztik előszeretettel, fő hatóanyaga a kapszaicin. Ez a paprika a chilis fűszerek meghatározó alkotóeleme is. A nálunk termesztett paprikák ízénél csípősebb, maróbb. A maják úgy gondolták, hogy az erős fűszerek, mint pl. a csili paprika is megszűntetik a hasmenést, fogínyvérzést, görcsöket, az aztékok pedig borogatásként használták áttörve, tehát érdemes kipróbálnia ezt a kis paprikát azoknak is, akik nem feltétlenül rajonganak a csípős ízekért, hiszen a maják és az aztékok olyan nagyot nem tévedhettek :)
A mostani főételembe frissen a kis paprikabokromról szedett piros chilit használtam, nagyon ízletes lett.
A recept:
Pörköltöt készítünk 40 dkg sertéshúsból sok hagymával, pirospaprikával.
Közben palacsintát sütünk, nálam ez az alaprecept:
20 dkg liszt, fél liter tej, fél dl olaj, 1 csipet só, 2 tojás, 1,5dl buborékos ásványvíz és jelen esetben 1 db csilipaprika nagyon apróra vágva, ha nem szeretjük túl erősen az erejét vágjuk ki.
Amikor a pörköltünk elkészült egy tálba egy nagy doboz tejföl felét kikanalazzuk, ebbe rakjuk a húst és villával szétnyomkodjuk-nem pépesre-. A maradék tejfölt a szafthoz keverjük.  A palacsintákat megtöltjük a hússal kevert tejföllel és a palacsinta közepére egy szelet paradicsomot helyezünk, feltekerjük és egy közepes tepsibe szorosan egymás mellé tesszük, végül a tetejét leöntjük a tejfölös szaftal, alufóliával lefedve 15 percig sütjük 180 C-on.
  
Tudtad?
A palacsinta eredete a római korba nyúlik vissza? Az első magyar nyelvű recept az erdélyi fejedelmi udvar főszakácsának 16. század végéről származó receptkönyvében szerepelt?