2010. november 26., péntek

Palócleves

Egy nagyon egyszerű leves, de mégis az egyik kedvencem.

1 nagy fej vöröshagyma,
4 gerezd fokhagyma
50 dkg sertéscomb
10 dkg füstölt szalonna
1 ek. pirospaprika
só,
köménymag
1 paradicsom
1 paprika
45 dkg burgonya
45 dkg zöldbab
2 doboz tejföl
2 ek. liszt
1 marék kapor
pici ecet

A szalonnát kockára vágjuk és zsírjára pirítjuk ebbe tesszük a kockára vágott hagymát és fokhagymát, üvegesre pirítjuk. A kockára vágott húst gyorsan beletesszük majd a pirospaprikával a tűzről lehúzva jól átkavarjuk, felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, néha főzés közben megnézzük nem kell-e utána tölteni a vizet. Hozzáadjuk a felkockázott paprikát és paradicsomot, majd sózzuk, köményezzük.
Addig főzzük, amíg a hús puha nem lesz. Amint megpuhult hozzáadjuk a kockára vágott krumplit és zöldbabot, ezeket is puhára főzzük. A tejfölt elkeverjük a liszttel majd gyors mozdulatokkal belekeverjük a levesbe, hozzáadjuk az apróra vágott kaprot is. A végén még igazíthatunk az ízeken illetve aki picit savanyúbban szereti, most tehet bele egy pici ecetet is, majd még egyszer átforraljuk.

Nincsenek megjegyzések: