2010. november 1., hétfő

Búgócsiga


Múlt héten érkezett postán a  Rama legújabb szakácskönyvecskéje. Átlapozva találtam egy nagyon tetszetős süteményt, amit muszáj volt kipróbálnom. Nem is kellett csalódnom, mert nagyon finom kelt tészta almásan, fahéjasan kicsi kürtöskalács beütéssel, egyszóval: Remek!

A tészta:

58 dkg liszt
4 dkg porcukor
10 dkg puha margarin
2,5 dkg élesztő
3 tojás
3 dl langyos tej
1 cs. vaníliás cukor
½ citrom reszelt héja
1 csapott mokkáskanál só

Kenéshez

30 dkg kristálycukor
1 mokkáskanál fahéj
12 dkg olvasztott vaj

Töltelék

2 nagyobb édes alma
2 ek. kristálycukor
1 kevés őrölt fahéj

A tészta hozzávalóiból kelt tésztát készítünk. Az élesztőt kevés tejjel és cukorral felfuttatjuk, majd összegyúrjuk a többi hozzávalóval. Meleg helyen duplájára kelesztjük.

Kb. 70x60 cm-es téglalapot nyújtjuk a tésztából. Megkenjük olvasztott vajjal, és egyenletesen rászórjuk a kristálycukros fahéjat.

4  csíkra vágjuk a tésztát és egyenként feltekerjük őket. A csíkokból másfél centis darabokat vágunk. Élükre állítva csigákat formázunk, kicsit kúpalakúra kinyomkodjuk.
Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és ismét megkelesztjük.
200 C-on 10-15 perc alatt készre sütjük, vigyázat, mert gyorsan barnulnak!

Az almákat meghámozzuk majd egy lábasba reszeljük, hozzáadjuk a fahéjat és a cukrot, majd pároljuk, amíg a lé elpárolog.
A kész csigákat ezzel a töltelékkel töltjük meg. 


7 megjegyzés:

Mézigörl írta...

Alma-fahéj...nah eeeeez kell nekem! Helyesek a gyöngyöcskék is rajta! :))))

Mézigörl írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
családi tűzhely írta...

Búgócsiga, de jó név! A recept is tetszik:)

Bianka írta...

Juj ez isteni lehet, nagyon tuti

Pharm írta...

Ha már megsültek a cigák, hogy töltöd meg almával?

Krisztina konyhája írta...

Kedves Pharm!
Tényleg nem volt egyértelmű a leírás :( Két kisült csigát ragasztok össze az almával :)

Névtelen írta...

köszönöm:)