2010. december 26., vasárnap

Mézes krémes

Tészta:

18 dkg procukor
2 tojás
6 dkg margarin
3 ek. langyos méz
60 dkg liszt
2 kávéskanál szódabikarbóna
csipet só

Krém:

7 dl tej
7 evőkanál búzadara
20 dkg margarin
25 dkg porcukor
1 cs vaníliás cukor
1 citrom
1 kis üveg baracklekvár

Csokimáz:

6 ek. porcukor
2 ek. kakaó
5 ek. víz
1 ek. olaj
10 dkg margarin

A 7dl tejben sűrűre főzzük a 7ek. búzadarát és hagyjuk kihűlni.

A sütőt előmelegítjük 180 C-ra
A porcukrot, a tojásokat, a margarint, a langyos mézet, a tejet és a sót langyos tűzhelyen forrásig hevítjük, majd hozzákeverjük a lisztet és a szódabikarbónát is.
4 részre osztjuk és a lapokat egyesével zsírozott sütőlemezen megsütjük. Vigyázat mert pár perc alatt elkészülnek, nem árt odafigyelni ;) Kihűtjük a lapokat.

Most jön a második menet a krémmel: A margarint habosra keverjük , a kétféle cukorral és a citrom levével. A két masszát egyesítjük és jól összedolgozzuk.

Az elkészült krémmel megtöltjük alapokat, úgy, hogy az első és a második közé krémet teszünk, a második és harmadik közé baracklekvárt,  harmadik és negyedik közé megint krém kerül.

A csokimázhoz a porcukrot, a kakaót és a vizet pár percig főzzük, majd hozzáadjuk a margarint és az olajat. Rákenjük a tészta tetejére.
A süteményt jó, ha egy napig pihentetjük és csak utána vágjuk fel.

A lapokat átkenhetjük, langyos, rumos tejjel ettől gyorsabban puhul és pikáns ízt kap. A baracklekvárhoz is keverhetünk pici rumot vagy aromát.
Szilveszterre is egy remek édes süteményt készíthetünk, amit akár 1-2 nappal előre is meg tudunk sütni.

6 megjegyzés:

Ildy írta...

Ez nagyon guszta, csodás a csokimáz!

Könyvlelő Kritta írta...

Köszönöm Ildy, ha megoldható lenne szívesen küldenék belőle fénypostán :)

autumn írta...

Kedves Krisztina! Köszönöm jelenlétedet a blogomon, engedd meg, hogy viszonozzam! Boldog Ünnepeket! :) Kutya és Konyha

Könyvlelő Kritta írta...

Nagyon örülök, hogy ellátogattál a blogomba :) Kellemes Ünnepeket kívánok! Kriszti

Bianka írta...

Gyönyörű lett, imádom

mutant írta...

Fú,de imádom. Szép gyerekkori emlékeket idéz fel (mint a kapros-túrós lepény is,nyam,nyam:)) Valamikor csinálok én is:)