2010. december 26., vasárnap

Zserbó

Úgy gondolom ez egy örök klasszikus, igaz nálunk szilveszterre is fog még készülni belőle, mert ilyenkor egy egész évre előre "kell" enni belőle :)) év közben nem szoktam zserbót készíteni. Tudom mindenkinek van már egy bevált zserbó receptje, de hátha nem pont ez. Nagyon egyszerű és finom, szóval örök kedvenc :)

Tészta:
1/2 kg liszt
25 dkg margarin
3 tojás
5 dkg élesztő
fél dl tej az élesztőhöz
1 ek. cukor szintén az élesztőhöz
1 csipet só
4 csapott evőkanál cukor

Töltelék:
35 dkg dió
15 dkg cukor
baracklekvár

Csokimáz:
3 ek kakaó
3 ek cukor
3 ek. víz
1 ek. margarin

Az élesztőt a langyos tejjel és cukorral felfuttatjuk. A lisztet elmorzsoljuk a vajjal. Beleteszek 2 tojás sárgáját+1 egész tojást, majd a 4 ek. cukrot, a sót és a felfuttatott élesztőt. Jól összegyúrjuk, majd 4 részre osztjuk. 20 percet pihentetjük. Egy tepsit vagy tortaformát kivajazunk lisztezünk és beletesszük az egyik kinyújtott tésztát. Itt jön a turpisság a cukrot,  a darált diót és a lekvárt összekeverem egy tálban és ezzel a krémmel kenem meg a tésztalapokat, tehát nem rétegenként szórom rá, bár úgy is remek.  Majd a maradék 3 tésztalappal is ugyanígy járunk el. Az utolsó lap tetejét megkenjük tojásfehérjével, megszurkáljuk villával pár helyen a tésztát. 180C-on kb. 25-30 percig sütjük.
A kakaót, a cukrot és a vizet sűrűre főzzük, majd amikor már langyos belekeverjük a margarint és megkenjük a csokimázzal  a kihűlt süteményt.
Ne felejtsük el, hogy a tepsi oldalát nem vajazzuk ki!!! Így nem lesz púpos a tésztánk ;)

5 megjegyzés:

Névtelen írta...

Bocs, de ez valami fantasztikus ronda!
Katica

Könyvlelő Kritta írta...

Szerintem sem szép :) sikerült már sokkal szebbre is, de amikor az ember gyerkőccel együtt készül becsúszik némi hiba, jelen esetben picit túlkelt a tészta, hát ez van, de nem a tökéletesre törekszem, azt meghagyom a profiknak ;)

Ami írta...

Az íze a lényeg, és biztos finom volt :)
Imádom a zserbót!

Bianka írta...

Szerintem meg szép, mert házi és emiatt sokkal finomabb. Nálunk is készült és fog is :)

Könyvlelő Kritta írta...

Köszönöm lányok aranyosak vagytok :) Az íze tényleg nagyon finom volt és a recepttel is minden ok :)