2011. december 26., hétfő

Fokhagymaprés, tényleg szükséges?

Az ünnepek alatt rájöttem, hogy a fokhagymanyomó egy viszonylag fölösleges eszköz, persze nem azt mondom, hogy nem jöhet néha jól, de nem nélkülözhetetlen.

Rengeteg fokhagymát kellett összepréselnem a karácsonyi menü készítésénél, de egyetlen egyszer sem vettem elő eme eszközt, nekem pontosan olyan van, mint az utolsó képen látható, csak éppen műanyagból és szinte tisztíthatatlan, főleg ezért is nem vettem elő most, amit így utólag egyáltalán nem is bánok, mert a kés lapjával könnyedén szétnyomkodható a fokhagyma és egyből hozzáadhatjuk a fűszereket, amik még segítik is a fokhagyma préselését és az ízek is könnyebben eloszlanak. Egyszóval lett egy fölösleges kütyű a konyhámban. 
Ti használjátok? 


Csak egy pár darab a piacon lévő kínálatból a fillérestől a drágáig.


Jamie Oliver Garlic Slice 'n' Press


Jamie Oliver Garlic Slice 'n' Press

Joseph Joseph Rocker, Garlic Crusher


Joseph Joseph Rocker, Garlic Crusher

Chef'n Garlic Zoom kerekeken


Chef'n Garlic Zoom

Dreamfarm garject



Chef'n Garlic Slice


Chef'n Garlic Slice


Tupperware garlic wonder

Tupperware Garlic Wonder Gadget

Ikea garlic press







6 megjegyzés:

4Gyerek írta...

Fokhagymaprést nélkülözni? Megnyomorítanám az életemet.
Tavaly tengerparti nyaralásunk záróakkordja halsütés volt. Amihez fokhagymakrémet is készítettünk. Sajna a jelen levő lakókocsik egyikében sem volt ilyen eszköz. És közel 50 személynek elegendő fokhagyma takarítása is kihívás volt, szóval az utána levő pepecs munkát soha többet. Igaz, a nyáron nem jött össze a lakókocsizás, de már ott is van fokhagymaprésem. Nekünk könnyebbség a használata, bár semmi márkás cuccunk nincs, kissé hasonlít az utolsóhoz, de mégis más. És nem műanyag.

Könyvlelő Kritta írta...

Nem tudom, nekem a kés lapjával egyszerűbb volt összezúzni, ezután is csak így simán késsel fogom zúzni, bár lehet egyedül vagyok ezzel :)

Dulmina írta...

Nálunk sose volt fokhagymaprés, máig előttem van, hogy anyukám reszeli a gerezdeket a fasírtba. Sokkal később tudtam meg, hogy egyáltalán létezik ilyen eszköz, de nem vettem, mert a boltban látva egyből az jutott eszembe, hogy két gerezdből az egyik benne marad (pocséklás!), és mosogatni sem egyszerű. Jól megvagyok nélküle, vagy a kés, vagy a sajtreszelő tökéletesen elvégzi a feladatot.

trollanyu írta...

Nekem ikeás van és nagyon szeretem, naponta használom, ami benne marad kés hegyével kipiszkálom, az is mehet a kajába. Mosogatógépem van, amit 5-en meg is töltünk minden nap, így abban könnyen tisztítható, de régebben nem volt mosotgatógépem, akkor is el tudtam mosni.

Anazar írta...

A fokhagymanyomót gyufaszállal, fogpiszkálóval vagy bambusznyárssal szoktam kitakarítani mosogatószerezés előtt. Igaz, 4-5 éve én sem használom már, ott a reszelő, de ahhoz is elké néha a fogpiszkáló/bambusznyárs ;-)

Névtelen írta...

A fokhagymaprés hasznos lehet ha a fokhagyma LEVÉT próbáljuk kinyerni és alkoholban tartósitva cseppenként használjuk napi háromszor gyógyitásra.