2012. május 26., szombat

Húsgombóc sörmártásban

Amikor a férfiaknak (mint úgy rendesen) kedvezünk a főzésben is. :)
Egy régi újságban, talán Príma Konyhában(anno 2003-4 tájékáról) találtam ezt a receptet, egyből tudtam, hogy el fogom készíteni, csak az időpont nem volt biztos, de most elérkezett a nap, ami késik....
Nem vagyunk nagy sörfogyasztók, maximum a nagy nyári melegben esik jól 1-1 üveg jó hideg sör, vagy baráti összejövetelkor, de most az ételbe került belőle és meglepően ízletes lett. A gyömbér és a sör remekül harmonizálnak a hússal.

Gombócokhoz:

60 dkg darált hús
2 tojás
2 zsemle
1 kk. só
1/2 mk. bors
1 kk. pirospaprika
2 gerezd fokhagyma
2 ek olaj

Mártáshoz:

5 dl jó minőségű világos sör
5 ek. olaj
1 púpozott ek. liszt
só, bors, gyömbér

A húst összekeverjük a vízbe előzőleg beáztatott, majd kinyomkodott zsemlével és a többi hozzávalóval.
Gombócokat formálunk belőle és egy közepes, kiolajozott tepsibe tesszük a gombócokat.
A mártáshoz az olajon megfuttatjuk a lisztet, ráöntjük a sört, kevergetve 2-3 percig forraljuk.
Kevés gyömbért, sót és borsot adunk hozzá.
Ráöntjük a húsra, úgy, hogy a mártás bevonja a gombócokat.
Előmelegített sütőben 180 C-on, kb. 35 percig sütjük fóliával letakarva, majd még 15 percig fólia nélkül, hogy szép aranybarna legyen a gombócok teteje.

Nincsenek megjegyzések: