2012. május 26., szombat

Epres-narancsos csokitorta

Ezt a narancsos piskóta alapreceptet nagyon sokszor használom, mert univerzális, megunhatatlan és gyorsan készen van. Az eper most napi vendég  konyhánkban, esszük simán, turmixoljuk, gyümölcssalátába, így a torta sem maradhatott ki.
Ráadásul időm sem volt sok, de nincs is szükség sok időre, vagy szöszmötölésre, keverjük, sütjük, kenjük, hűtjük és készen is van, a gyerekek nagy kedvence, ez abból is látszik, hogy szeletelve már nem is tudtam lefotózni olyan gyorsan eltűnt. A hűtés fontos, úgy kalkuláljunk az elkészítésnél, nálunk általában ezt nehéz kivárni sokszor megvágjuk még mielőtt a krém teljesen megszilárdulna, úgy is nagyon finom, de akkor hibátlan, amikor már teljesen megdermedt a krém. A képeket is csak kapkodva sikerült elkészítenem :(

Tészta:
4 db közepes tojás
30 dkg kristálycukor
1 narancs (reszelt héja és leve (kb. 1 dl)
4 ek. forró víz
1 cs. sütőpor
20 dkg liszt

Krém:
2 cs. főznivaló csokoládés puding 
20 dkg kristálycukor
2 tojás
7 dl tej
20 dkg margarin

Tésztára:
laponként 4 ek narancslé 
kb. 25-30 dkg eper

Díszítés:
eper, tejszínhab

Tészta:

A tojás sárgáját kb. 20 dkg cukorral fehéredésig keverünk. A narancs héját lereszeljük és hozzákeverjük, a levét kifacsarjuk (kb 1 dl) ezt is belekeverjük, jöhet a forró víz. A sütőporos liszttel simára keverjük.
Felverjük a tojásfehérjét, amihez a maradék cukrot a vége felé hozzákeverjük, majd óvatosan a narancsos masszába forgatjuk.
Margarinnal kikent tortaformába öntjük, majd kb 170 C-on 30 perc alatt megsütjük, érdemes félidőben letakarni alufóliával.
Kihűtjük, majd 3 részre vágjuk, óvatosan.



A lapokat meglocsoljuk a narancslével, de nem áztatjuk el, csak pont annyit, amennyit beszív a tészta (3-4ek./lap)


A krémhez a tejet, a pudingporokat, a cukrot és a tojásokat jól elkeverjük, majd sűrűre főzzük.
Majdnem teljesen kihűtjük, amikor már éppen csak langyos belekeverjük a margarint.


A legalsó lapot megkenjük a csokikrémmel, majd eperszeleteket rakosgatunk rá, jöhet a következő lap ezt is megkenjük csokikrémmel és erre is szeletekre vágott epret teszünk. Jön az utolsó lap és beboríthatjuk a tortát a maradék krémmel. Minimum 3-4 órára hűtőbe tesszük, tejszínhabbal és eperrel díszítjük. 










Nincsenek megjegyzések: