2011. március 31., csütörtök

Aranygaluska

A recept a Vidék ízéből való  nagyon finom, ez az egyik legjobban bevált aranygaluska recept, pedig nem az első, amit kipróbáltam :)
Könnyen elkészíthető, kezdő háziasszonyoknak is ajánlom, a család férfi tagjait tuti le tudjuk venni a lábukról egy ilyen desszerttel.


   Tésztához
  
  40 dkg  liszt
 10 dkg  dió
  ízlés szerint só
  3 dkg  kristálycukor
  ízlés szerint reszelt citromhéj
  2 db  tojássárgája
  3,5 dl  tej
  8 evőkanál  vaj
  2,5 dkg  élesztő
  2 db kockacukor

Vaníliamártás

 2 csomag  vaníliás cukor vagy 1kk. aroma
 3 dkg  porcukor
 2 dkg liszt
 2 db  tojássárgája
 5 dl  tej



 A liszthez hozzákeverjük a sót, a kristálycukrot, a citrom héját, majd az előzőleg a tejben elkevert tojássárgáját és végül az 5 evőkanál olvasztott vajat. A kockacukros langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt, miután felfutott a liszthez keverjük. Lágy tésztává dolgozzuk. Addig dagasztjuk, amíg nem ragad a tészta sem a tálhoz, sem a kezünkhöz.
Langyos helyen duplájára kelesztjük. Amikor megkelt a tészta olvasztott vajba mártott pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A tetejét is megkenjük olvasztott vajjal és a darált dióban megforgatjuk. Vajazott, lisztezett sütőtálba tesszük a pogácsákat, szép szorosan egymás mellé.
Ismét kelesztjük kb. fél órát. Előmelegített sütőben 150 C-on úgy 35-40 percig sütjük, sütés felénél, amennyiben szükséges alufóliával lefedjük.

Elkészítjük a vaníliamártást. A tojások sárgáját kikeverjük a porcukorral, majd a liszttel. A tejet felforraljuk a vaníliás cukorral, a forró vaníliás tejet a tojássárgájás cukorhoz keverjük és vízgőz fölött folyamatosan kevergetjük, addig míg besűrűsödik.

A pogácsákat szétszedjük, vagy ízlés szerinti formákra vágjuk és leöntjük a vaníliamártással.


7 megjegyzés:

Kreatív konyha írta...

Hmmm, nagyon gusztusos! Szívesen ennék belőle :)

Panna írta...

Tényleg nagyon gusztusos! Lassan nekem is el kell készítenem. Nagyon szeretem, csak ritkán jutok hozzá!

Mrita írta...

Ez nagyon finom és guszta, gratulálok.

Éva írta...

Nagyon guszta, szereti a mi családunk is madártejet szoktam hozzá készíteni!

Bianka írta...

Imádom és VD ízei újságot is

judit60 írta...

Nagyon finom lehet.

Könyvlelő Kritta írta...

Mi is nagyon szeretjük csak egy adag valahogy sosem elég :)