Könnyen elkészíthető, kezdő háziasszonyoknak is ajánlom, a család férfi tagjait tuti le tudjuk venni a lábukról egy ilyen desszerttel.
Tésztához
40 dkg liszt
10 dkg dió
ízlés szerint só
3 dkg kristálycukor
ízlés szerint reszelt citromhéj
2 db tojássárgája
3,5 dl tej
8 evőkanál vaj
2,5 dkg élesztő
2 db kockacukor
Vaníliamártás
2 csomag vaníliás cukor vagy 1kk. aroma
3 dkg porcukor
2 dkg liszt
2 db tojássárgája
5 dl tej
A liszthez hozzákeverjük a sót, a kristálycukrot, a citrom héját, majd az előzőleg a tejben elkevert tojássárgáját és végül az 5 evőkanál olvasztott vajat. A kockacukros langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt, miután felfutott a liszthez keverjük. Lágy tésztává dolgozzuk. Addig dagasztjuk, amíg nem ragad a tészta sem a tálhoz, sem a kezünkhöz.
Langyos helyen duplájára kelesztjük. Amikor megkelt a tészta olvasztott vajba mártott pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A tetejét is megkenjük olvasztott vajjal és a darált dióban megforgatjuk. Vajazott, lisztezett sütőtálba tesszük a pogácsákat, szép szorosan egymás mellé.
Ismét kelesztjük kb. fél órát. Előmelegített sütőben 150 C-on úgy 35-40 percig sütjük, sütés felénél, amennyiben szükséges alufóliával lefedjük.
Elkészítjük a vaníliamártást. A tojások sárgáját kikeverjük a porcukorral, majd a liszttel. A tejet felforraljuk a vaníliás cukorral, a forró vaníliás tejet a tojássárgájás cukorhoz keverjük és vízgőz fölött folyamatosan kevergetjük, addig míg besűrűsödik.
A pogácsákat szétszedjük, vagy ízlés szerinti formákra vágjuk és leöntjük a vaníliamártással.
7 megjegyzés:
Hmmm, nagyon gusztusos! Szívesen ennék belőle :)
Tényleg nagyon gusztusos! Lassan nekem is el kell készítenem. Nagyon szeretem, csak ritkán jutok hozzá!
Ez nagyon finom és guszta, gratulálok.
Nagyon guszta, szereti a mi családunk is madártejet szoktam hozzá készíteni!
Imádom és VD ízei újságot is
Nagyon finom lehet.
Mi is nagyon szeretjük csak egy adag valahogy sosem elég :)
Megjegyzés küldése