2012. március 12., hétfő

Edd meg Fáni!

A Rama 40. születésnapja alkalmából született meg ez a bejegyzés. Régi családi recepteket keresnek egy-egy színes történettel gazdagítva.

Az mi családi  történetünk valamikor az 1920-as években esett meg.
 Az én dédinagymamám  igen remek szakácsnő volt, de abban az időben igazi ünnepnap volt, amikor sütemény került a családi asztalra. Ilyenkor a gyerekek, -voltak legalább öten- percek alatt megették a süteményüket, kivéve Fánit, a legkisebb lányt, aki nagyon válogatós volt.
Dédinagymamám amellett, hogy remek szakácsnő volt igazán határozott jellem is.
Jó hangosan elkiabálta magát, hogy Edd meg Fáni! és Fáni tányérján 1 perc múlva már nem is volt semmi a süteményből, ráadásul még repetát is kért. Innentől kezdve gyakran került ez az édesség az asztalra és Fánit sem kellett többet nógatni, hogy egye meg. Ettől kezdve immáron generációk óta Edd meg Fáni-ként ismert ez a remek édesség.

Remek mert krémesen lágy, nagyon gyorsan elkészíthető és igazán kiadós.

Hozzávalók:

1 zacskó édes kétszersült
1 l tej
4 tojás
15 dkg cukor
2 ek. liszt
2 csomag vaníliás cukor
1 ek Rama margarin

A kétszersültet falatkákra törjük egy mély tálba tesszük.
A tojások sárgáját elválasztjuk a fehérjétől és a sárgákat 1 dl tejjel, a liszttel és a cukorral elkeverjük.
A maradék tejet a vaníliás cukorral felforraljuk, majd óvatosan hozzáadjuk a tojássárgájából készült keveréket.
Folyamatos keverés mellett sűrűre főzzük. Amennyiben nem elég sűrű pici lisztet tegyünk hozzá.
A vége felé hozzáadjuk az margarint, jól elkeverjük.
A felfőzött krémet ráöntjük a kétszersültre.
A tojásfehérjékből kemény habot verünk és a krémmel leöntött kétszersült tetejére kanalazzuk.
Amikor kihűlt a forró krém az egészet minimum 3 órára, de inkább egy éjszakára hűtőbe tesszük.

Jó étvágyat!


4 megjegyzés:

Kati írta...

Aranyos kis történet, és a recept is remek:)

mellissina2 írta...

Nagyon megörültem a történetnek,és még jobban a receptnek,nagyon régóta keresek kétszersült receptet,el is mentettem!!!!Köszönöm!!!

Könyvlelő Kritta írta...

Kata!
Köszönöm szépen!

mellissina!

Már ezért megérte megírnom a bejegyzést, jól esik, hogy ennyire örültél neki. :) Tényleg ritkán látni kétszersülttel készített recepteket

Roza írta...

Nekem nagyon megtetszett:)
Biztosan olyan finom is, mint amilyen guszta:)