2012. március 28., szerda

Tyúk-lak, avagy miből lesz a baromfiudvar I.

Már régóta érlelődik a gondolat, hogy tyúkokat kellene tartani valahogy, akárhogy...

Előre elnézést kérek, hogy nem használok szakszavakat, de ez egy teljesen amatőr, az állattartás örömeit, viszontagságait megörökítő, hétről-hétre jelentkező sorozat  lesz. Gondoltam más is jár hasonló helyzetben, így itt a blogon megosztanám veletek hétről-hétre a Tyúk-lak alakulását, későbbiekben életét. Mindezt költségvetéssel dokumentálva.
Abba már most biztos vagyok, hogy meg fogja érni, de a számok majd magukért beszélnek és elárulják a tényeket.

Igaz, hogy "falun" lakunk, a várostól 20 km-re, de egy olyan helyen ahol nem divat a tyúktartás, inkább a gyönyörű házak, nyaralók hívják fel magukra a figyelmet, nem pedig az úton rohangáló, reggel kukorékoló kukori és kotkoda.
Tyúkot csak elvétve látni egy-egy udvaron, ez is csak az utóbbi egy évben tapasztalható. Minket viszont nem érdekel a divat, így hozzáfogunk.

A gazdasági helyzet sajnos vagy sem (majd kiderül)minket is arra terel, egyre jobban, hogy vágjunk bele a "gazdálkodásba", mert persze tudom én, hogy ezt nem lehet igazi gazdálkodásnak nevezni, maximum egy olyan városi lány látja annak, mint aki én is voltam 2 évtizedig   de az én szemembe ez már egy igazi állatfarm lesz, bocsánat Tyúk-lak, mert ez lesz a becsületes neve az udvar eme hátsó szegmensének.
Elképzelésünk van, de tapasztalatunk annál kevesebb. Viszont nagyon hasznosnak és érdekesnek ígérkezik az állattartás.

Ami adott:
Lelkesedés, ami egyre nagyobb
Egy viszonylag hosszú telek, aminek a hátsó része teljesen kihasználatlan és áll rajta egy kis átalakításra váró fészer.


Akkor jöjjön az első hét eseménye

Először is szembesülnünk kellett az első problémával, amiről nem is gondoltuk, hogy probléma lehet.
Honnan szerezzük be az állományt, illetve felmerült a kérdés, hogy mennyit, milyet? Merthogy tudtátok, hogy milyen sokféle tyúk (csirke) létezik, szóval van olyan amelyiket kimondottan a húsáért tenyésztenek, van olyan, amit tojóként kínálnak és van a vegyes állomány is. Persze mindegyiknek van kimondott szakszava, de hát ezzel én nem is foglalkozom, mert nekem eddig létezett A tyúk és slussz.
Szóval, hogy visszatérjek az első gondolathoz nem is egyszerű beszerezni őket, ugye a sarki boltban mégsem kérhetünk x db élő csirkét, de akkor hol is van a "csirke bolt", hát kérem szépen sehol.
A probléma 1 hét után oldódott meg, miután több ismerősömnek is elbüszkélkedtem, hogy mi bizony állattartásra adjuk a fejünket, bár azt még nem tudjuk honnan szerezzünk.
Az egyik ismerős viszont tudta!!! Értitek??? Tudta!!!!
Kaptunk egy telefonszámot,  3. napon sikerül valakit találnunk a vonal végén, merthogy megy a bolt, nehéz még telefonon is elérni őket. De sikerült!!! 20 km-re vannak, de ez már a legkisebb gond volt, végre megrendeltük őket, igaz, hogy a nagy leterheltség miatt csak május közepén fognak beköltözni, de mi már így is boldogok vagyunk, hogy az első akadály kipipálva.

A három nap alatt megbeszéltük, hogy mi legyen az induló számunk.

Az adatok: 
                   10 vágó, ők fognak elvileg a fagyasztóba kerülni, elvileg!, merthogy le is kell vágni, na ez még a                                                     jövő zenéje lesz. Van drukker és ellendrukker tábor a család 2 részre oszlik az ügyben.
                   3 vegyes, na ebből lehet tyúk is, kakas is,  nem is bánnám ha kakas is lenne, olyan édik.
                  6 tojó, rájuk alapozunk tojás fronton :)

Lássuk, hogy is néz ez ki számokban:

                 10x330 Ft
                 3x330 Ft
                 6x400 Ft
Összesen:   6690Ft

A hét második feladata a terepszemle és tervezés.

1.A hátsó részt, ahol sétálgatni fognak ki kell tisztítani.
2. A fészerre kell pala és az oldalakat fel kell újítani.
3. A Tyúk-lak belsejét ki  kell alakítani, ülőkék, fészkek(vagy mik)
4. Tyúkháló is kell

Itt tartunk most, jövő héten újabb fejezet jön a Tyúk-lak életéből.


9 megjegyzés:

Barbi konyhája írta...

Örülök, hogy leírod a tapasztalataid, mert én nagyon be vagyok oltva e téren, és apának legalább pontos adatokkal szolgálhatok. Ugyanis ő nagyon ellenzi a dolgot!! :(

Könyvlelő Kritta írta...

Nagyon örülök, hogy Te is ilyenbe gondolkodsz, akkor nem csak mi vagyunk ilyen jó értelemben "elvetemültek" :)

Éva írta...

Ha van hozzá telketek jól teszitek. Ha már kialakul majd a rend úgy értve hogy ott lesznek az állatok kész lesz a ketrec nem fog sok munkátokba kerülni. Hús is lesz és tojás is. Gondolom füves hely is van mert szeretnek csipegetni és a zöld fűtől lesz szép sárga a tojásuk.Kukorica kell majd még nekik, nyáron adhatjátok a zöldség hulladékot is nekik. Drukkolok hogy minden rendben menjen!! Hajrá!

Könyvlelő Kritta írta...

Köszönöm szépen a sok hasznos tanácsot, mentettem. Igen, van egy nem túl nagy, de füves része is a sétálónak, meg még mielőtt jönnek picit füvesítünk is, ha belefér. :)

Gina írta...

Nem kell feltétlen fű,a gyomokat is szeretik.A kukorica mellé kell agy kis búza,napraforgó,egy kis tojótáp.
Ha gondolod írj,szívesen segítek.

Babi néni írta...

Szerintem nagyon okos döntést hoztatok, kíváncsi leszek a sorozatra, a tapasztalataitokra. :o)

PO írta...

Fontos, hogy éjszakára be lehessen zárni őket egy olyan ólba, ahová nem tud bemenni semmilyen ragadozó. Vagyis nem kell hermetikusan záró épület, de vedd figyelembe, hogy a nyestfélék egy 6×6 cm-es lyukon be tudnak lopakodni. Az ilyen helyekre apró lyukú csirkedrót is kerülhet.
Ha 3-4 gyöngytyúk is kerül az udvarba, azok hangosak és elriasztanak sok kártevőt.

Ha majd üzemel a farm, annyi kaját helyezz az etetőbe, ami el is fogy estére. Én mindig tartottam előttük kaját, így majd minden tojó tyúkot elhízás miatt kellett levágni :-))

Egy titkos, de nagyon jó receptem tojó tyúkokhoz:
6 rész búza, 6 rész durván darált kukorica, 1 rész durván darált napraforgó pogácsa (olajütőből), 0,5 rész mészpor.
Friss víz és egy tál finom sóder mindig legyen előttük.

Könyvlelő Kritta írta...

Kedves PO!

Nagyon hasznos információk, nagyon szépen köszönöm, mindenképpen be fogom őket tartani. Itt pl. nagyon sok a nyest, sajnos ezért extra védelem fog kelleni, tehát zárható fészer+hálóban is gondolkodtunk.
Az étel 5letet extrán köszönöm, biztos ki fogom próbálni és beszámolok az eredményről is. :)
Még 1x köszönöm :)

PO írta...

Sok sikert hozzá! :-))
Ja, ne számolgasd. Nem ez lesz életed legnagyobb biznisze, sőt. De ez egy olyan egészséges hús és tojás lesz, amit máshol nemigen szerezhetsz meg.