2012. július 12., csütörtök

Sárgabarack krémleves

Nem hagytam abba a blogolást, de olyan sűrű a nyár, munka-pihenés-munka-pihenés, hogy kb. eme két szó mögött megbújó tartalom tölti ki a mindennapjaimat és persze a nyári fesztiválok, legutóbb a Visegrádi palotajátékokra látogattunk ki. A hőség ellenére nagyon jól szórakoztunk, persze a fényképezőgép valahogy megint itthon maradt.

A nagy melegre való tekintettel mostanában a hűsítő krémlevesekre szavazunk, ez szinte készülhet bármilyen idénygyümölcsből, a lényeg, hogy sok gyümölcs legyen benne, na meg persze jó hideg legyen.

kb. 1,5 kg sárgabarack
0,5 l tejföl
5-6 ek liszt
8-9 púpozott evőkanál cukor, nálam ez jóval több, de mi kellemesen édesen szeretjük, kóstolgatni kell kinek, hogy finom.
2 ek. citromlé
csapott teáskanál fahéj
1/4 teáskanál szegfűszeg
1 dl bor
Az ízeken főzés közben érdemes igazítani

A felezett, kimagozott citromlével meglocsolt barackot feltesszük kb. 3 liter vízben főni /igazából a héjától is érdemes lenne megszabadítani, de mivel ilyen melegben ehhez kinek van kedve és héjastól szoktam főzni, a turmixolásnál ugyanis nyoma sem marad, de ha simán esszük akkor sem zavaró/, jó bőven lepje el a víz, hozzáadjuk a bort és a fűszereket, valamint a cukrot. 15-20 percig főzzük. A lisztet és a tejfölt simára keverjük,  1-2 merőkanállal hozzákeverünk a tejfölös liszthez a forró barackléből,  ezt is simára keverjük, majd gyors mozdulatokkal hozzákeverjük a leveshez és simára keverjük, rövid ideig magas lángon főzzük. Ízlés szerint le is turmixolhatjuk, ilyenkor érdemes díszítéshez megtartani 1-2 friss barackot valamint mentalevelet tehetünk a tetejére. Lehűtve tálaljuk.

1 megjegyzés:

Liza írta...

Jól néz ki :)