2012. augusztus 11., szombat

Audrey joghurttortája-Gateau Yaourt D'Audrey

Miután elolvastam egyik kedvenc nyári olvasmányomat Susan Loomis Ház a Tatin utcán című könyvét, rá kellett jönnöm
a) még sosem ettem eredeti hamisítatlan francia joghurttortát -rögtön pótolnom kell-, 
b) fogalmam sincs ki az az Audrey és miért is istenítik a franciák a tortáját,-ki kell derítenem-,
c) minden hozzávaló rendelkezésre áll itthon és kb. 50 perc alatt elkészülhetünk vele-öröm a köbön-,
Ezek után nem is volt kérdés, hogy most rögtön szeretném elkészíteni, tehát tálak, hozzávalók, tortaforma előkapva és már indulhatott is a villámsüti elkészítése.
A könyvben található receptet használtam annyi változtatással, hogy bourbon vaníliás cukrot használtam aroma helyett.
Suzan ezt írja a könyvében:
" Ezt a tortát valaha minden francia diáklány megtanulta elkészíteni, és így van ez még mostanában is, bár ma már inkább otthon, mintsem az iskolában sajátítják el a készítését."

Hát most legalább francia diáklánynak érezhettem magamat pár röpke percre, igaz fogalmam sincsen, hogy valójában így kell-e kinéznie a tortának(ok, a netes képekre hasonlít), vagy az íze milyen az eredeti francia joghurttortának, de el kell mondanom, hogy ami kikerült a sütőből valami fantasztikus, nem száraz, az íze egyszerű és mégis valami csoda ahogy a joghurt és a csoki eggyé váltak.
Nyugodtan próbáljátok ki, mert egyszerű, gyors és garantált a siker.

21 dkg liszt
3/4 kávéskanál sütőpor
3 csepp vaníliaaroma, vagy 1 csomag bourbon vaníliás cukor
1 csipet tengeri só
3 nagyobb tojás
21 dkg cukor
1 és 1/4 dl joghurt
12 dkg olvasztott vaj
9 dkg olvasztott étcsokoládé
porcukor a szóráshoz

A sütőt előmelegítjük 190 C-ra, a tortaformát kivajazzuk és lisztezzük.
A tojásokat a cukorral habosra keverjük, majd folyamatosan beleszitáljuk a sütőporral és sóval elkevert lisztet. Ezután keverjük a masszába a joghurtot és az olvasztott, lehűtött vajat.
A tészta felét a tortaformába simítjuk, majd a maradék masszához hozzákeverjük az olvasztott csokoládét.
A csokis tésztát a simára simítjuk és egy keverőkanál segítségével óvatosan egybeforgatjuk, a kétféle tészta így lesz márványos.
Kb. 30-35 perc alatt készre sütjük, amikor kihűlt porcukorral szórjuk meg.



Ui.: még mindig nem tudom ki volt Audrey, akinek ezt a remek süteményt köszönhetjük, ma nem volt a barátom a google. 

2 megjegyzés:

Anna írta...

Szia!
Én is pont most olvasom ezt a könyvet,imádom.:) Hétvégén jönnek hozzánk vendégek, tervezem, hogy megcsinálom nekik ezt a tortát. Attól félek, hogy - mivel nincs benne semmi krém, töltelék - így magában túl száraz. Mi a véleményed erről?

Ui.: Szerintem Audrey, maga a "kislány némileg zaklatott édesanyja", aki hozta a három db tortát. Valószínűleg csak Susan nevezte el Audrey tortájának, mivel, ahogy írta, sose evett még ilyen finomat. Ez az én kis szerény véleményem, nem biztos, hogy így van!:)

Krisztina konyhája írta...

Szia Anna!

Én úgy gondolom,hogy a mi ízlésünkhöz-talán jobban hozzá vagyunk szokva a krémesebb süteményekhez- nem egy vasárnapi sütemény, inkább reggelizős, vacsorázós torta egy jó pohár tejjel.
Nagyon finom még 3 nap után is puha maradt.

Én is gondoltam, hogy esetleg a kislány anyukája, de már máshol is láttam Suzan könyvén kívül Audrey torájaként ezt a sütit, csak kicsit más arányokkal. Ha sikerül kiderítenem megírom :)