2012. március 31., szombat

Tárkonyos raguleves csirkegombóccal és mézes, mákos guba-szombati ajánlat

A mai ebédünk egyszerű volt, de nagyon finom, ahogy a citrom, a tejföl és a tárkony egy ízvilágot alkotnak, fantasztikus. Ez után már csak hab a tortán a mák és meggy kombináció.

Tárkonyos raguleves csirkegombócokkal

A csirkegombóchoz

1 db tyúk húsa (ez lehet öreg tyúk is)
2 tejben áztatott zsemle
13 dkg vaj
2 db tojássárgája
1/2 fej vöröshagyma
liszt


A tyúk húsát leszedjük a csontról, -bőr nélküli legyen-. A húst jó apróra vágjuk. Mixerben lassú fokozaton összekeverjük a tejben áztatott zsemlét (előtte jól kinyomkodjuk) a vajat, a hagymát, a tojások sárgáját. Egy tálba tesszük és hozzáadjuk a tyúkhúst, valamint annyi lisztet, amennyivel már jól formázható gombócokat fogunk tudni készíteni.
Félretesszük.
Míg fő a leves a gombócokat is kifőzzük sós vízben vagy magában a levesben.
Aki nem szereti a túl sok gombócot annak a fele adag is elegendő.


A leveshez:

2 sárgarépa
1 fehérrépa
1 kisebb vöröshagyma
2-3 kisebb csiperkegomba
1 nagyobb marék zöldborsó
1 kis darab paszternák
1 kis darab zeller
1 kis darab póréhagyma,
1 marék petrezselyem
1 csokor tárkony
liszt
só, bors, olaj
tejföl, citromlé és ízlés szerint a tetejére kerülhet kapor vagy kevés citromlé
levesbetétként csigatészta

A zöldségeket megtisztítjuk és kockára vágjuk, puhára pároljuk. Sózzuk, borsozzuk és petrezselyemmel ízesítjük, majd 2 evőkanál lisztet hintünk rá. Ezután felengedjük 1,5 l vízzel, hozzáadjuk az apróra vágott tárkonyt és jól átforraljuk, beletesszük a csigatésztát, amíg a tészta puhul folyamatosan kevergetjük, a vége felé hozzátesszük a kifőtt gombócokat is.
Tejföllel, kaporral tálaljuk, a tetejére kevés citromlevet csepegtetünk.



Mézes mákos guba meggylekvárral

10-12 db egynapos kifli
1 liter tej
15-18 dkg mák
10 dkg porcukor
2 dl méz
pici só
kevés olaj

A kifliket karikára vágjuk,  egy nagy tálba tesszük, forró tejjel, amibe pici cukrot tettünk meglocsoljuk, de ne ázzanak teljesen szét a kiflik. Az olajat felforrósítjuk és a beáztatott kifliket belekeverjük.
Az előzőleg a cukorral és mézzel elkevert mákot a kiflikre szórjuk és jól összekeverjük.
Meggylekvárral tálaljuk.


1 megjegyzés:

trollanyu írta...

A tárkonyos leveseket nagyon szeretem, és húsgombóccal a család is vígan kanalazza:) A mákos guba meg az egyik gyengém, bármikor meg tudnám enni:)