2010. augusztus 14., szombat

Szilva, végre!!!!

Szilva, oly csodás...
Elindult a szilvaszezon Kínától, Amerikán át Európában mindenhol igen kedvelt ez a gyümölcs, tegnap jól be is vásároltam hát a szilvából, vettem vagy 20kg-t, talán picit többet is. Ma rá kellett jönnöm, hogy ez egy picit sok lesz befőzni, apropó idén kipróbálom a bográcsos szilvabefőzést, ha a férjem ráér tüzet rakni, az az Ő feladata nálunk. Majd hozom az eredményt és a receptet, már alig várom a holnapi befőzést.
Lényeg a lényeg maradt annyi szilvám, hogy kísérletezzek pár szilvás sütivel, amit úgy év közben be kell vallanom ritkán sütök, pedig annyira finomak a szilvából készült csemegék.
Íme a mai süti:
Szilvás kocka narancsosan, diósan
60dkg szilva
30dkg liszt
6tojás
10 dkg porcukor+ a szóráshoz
25dkg margarin
10dkg darált dió
narancshéj vagy narancsaromás cukor
1cs vaníliás cukor
rum kb 0,3 dl
fahéj

Félbevágjuk a szilvákat, és fahéjjal megkenjük a belsejüket. A tojásfehérjét a 5dkg porcukorral kemény habbá verjük. A vaníliás cukrot az 5dkg porcukrot, a rumot és a margarint simára keverjük, hozzáadjuk a tojássárgáját a narancshéjat. Hozzákeverjük a lisztet végül a felvert tojásfehérjét. Kivajazott, lisztezett tepsibe kanalazzuk rászórjuk a darált diót és a szilvákat belsejével lefelé szorosan rápakoljuk,  enyhén a tésztába nyomkodva. 180C-on kb. 35-40 perc alatt megsütjük. Porcukorral tálaljuk.


Tudtad?

A szilva koleszterin és vérnyomáscsökkentő, látásjavító, székrekedés és még a rák ellen is jó?

Nincsenek megjegyzések: