2010. augusztus 21., szombat

Kijevi krémes

Kb. 1 éve találtam rá erre a fantasztikusan krémes, diós és minden benne van, amit szeretek sütire, azt hiszem Passné J. H. receptjeként olvastam először. Úgy havonta egyszer kéri a család : -Mikor lesz már kijevi?- Szóval sütöm és sütöm, mint pl. ma is. Mindig készül hozzá egy másik süti is, hogy ki tudják várni, míg összeérik a kijevi, mert azt bizony ki kell várni, szerintem akár 1 napot is állhat nyugodtan, akkor még finomabb, de minimum a 4óra, amit tapasztalatom szerint várni kell rá.

A recept

Tésztához
40dkg liszt
1 cs. sütőpor
15 dkg cukor
20 dkg margarin
4 tojássárgája
3 ek. tejföl

Habhoz:
4 tojásfehérje
15 dkg kristálycukor
25 dkg darált dió

Krémhez
2 csomag vaníliás főzőpuding
5 dl tej
25 dkg margarin
25 dkg porcukor

A tésztához az alapanyagokat összegyúrjuk, hogy egy viszonylag lágy, de nyújtható tésztát kapjunk. 3 részre osztjuk és egy sütőpapírral letakart tepsi hátulján kisütjük a 3 lapot egymás után - vigyázat melegen törik!- 25*20- as  a lapok mérete, de nem baj, ha picit nagyobbra vagy kisebbre sikerül, a lényeg, hogy a 3 lap nagyjából egyforma legyen.
A habhoz a diót ledaráljuk a tojásfehérjéket felverjük a cukorral, majd a dióhoz keverjük, óvatosan.
A krémhez a tejben elkeverjük a pudingot és lassan kevergetés mellett sűrűre főzzük, majd még forrón hozzákeverjük a cukrot és a vajat mixerrel vagy habverővel gyorsan simára keverjük.
Az első lapra rákenjük a dióhabot majd a vaníliakrémet, rátesszük a második lapot azt is megkenjük előbb a dióhabbal, majd a vaníliakrémmel, végül ráhelyezzük a 3. lapot. Akkor szeleteljük, amikor már teljesen kihűlt és nem törik a tészta.

Nincsenek megjegyzések: