A blikk nők adventi különszámában találtam ezt a receptet, ami annyira megtetszett, hogy muszáj volt kipróbálnom. Kicsit változtattam a tölteléken, és a tésztához is kicsit több tejet illetve olajat használtam, valamint nekem nagyon kevés volt a sómennyiség, amit írt így azt is növeltem. Itt az eredeti tésztareceptet írom le:
42 g élesztő
500 ml tej
1 teáskanál +1 kicsi cukor
só
6 ek. olívaolaj
1 kg liszt
1 tojás
szezám és köménymag a szóráshoz (szerintem ez el is hagyható)
Töltelék:
2 gerezd fokhagyma
só
25 dkg margarin
Töltelék, ahogy én készítettem:
1. 12,5 dkg margarin
só
3 gerezd fokhagyma
2. 12,5 dkg margarin
só
1 fej hagyma
sajt
A tejet egy részét az élesztővel és pici cukorral felfuttatjuk
A töltelékhez a fokhagymát átnyomjuk, a hagymát kockára vágjuk, a sajtot lereszeljük, a puha vajhoz dolgozzuk, megsózzuk.
A lisztet átszitáljuk, 1 csipet cukrot és sót adunk hozzá. Mélyedést készítünk és beleöntjük az olajat, a maradék tejet, majd az élesztőt végül tésztává gyúrjuk.
6 felé vágjuk (nekem négy vagy öt felé is elég lett volna) és téglalap alakúra nyújtjuk. Megkenjük őket az elkészített hagymás krémmel/krémekkel.
Feltekerjük a megtöltött tésztát és felszeleteljük, vajjal kikent tepsibe tesszük és megkenjük őket felvert tojással, szórhatjuk kömény- vagy szezámmaggal.
180 C-on szép aranyszínűre sütjük.
2 megjegyzés:
Nagyon finomak lehetnek, jól jönne most egy reggelire!:-)
Nagyon-nagyon finom lehet, hiszen fokhagymás és az csak jó lehet :)
Megjegyzés küldése