2010. október 2., szombat

Korhelyleves, sztrapacska másképpen

Eme két étel nálunk elválaszthatatlan párost alkot. A recept eredetileg dédnagymamám receptje, aki szakácsnő volt és ahogy tudom egyik generáció sem változtatott a recepten semmit, a mai napig így készítjük a családban, eddig mindenkinek ízlett, aki kóstolta.

A recept:

1,5 kg savanyú káposzta, ha tudunk kérjünk levet is hozzá, ez mindkét ételünk alapja

Tésztához: 


8 nagyobb krumpli
1 tojás
liszt
víz

ami még szükséges: só, bors, pirospaprika, olaj, pici cukor, ecet (ha nem elég savanyú), 1 nagy fej vöröshagyma

Tehát ennyi, amire szükségünk van, nem is olyan sok, igaz?

Elkészítés:

A káposzta levét félretesszük, viszont, ha nem kaptunk levet, akkor a káposztánkat átöblítjük és azt a levet tesszük félre.
A káposztát még egy picit összevágjuk, nem nagyon csak éppen annyira, hogy ne legyenek túl hosszúak a szálak. Olajat öntünk egy nagyobb lábasba és rátesszük a káposztát, sózzuk, borsozzuk, 1 kiskanál cukrot is teszünk hozzá,  majd szép aranybarnára pirítjuk.

Tészta: 

A 8 nagyobb krumplit lereszeljük, hozzáadunk egy tojást, enyhén! sózzuk, borsozzuk, annyi lisztet és vízet keverjünk hozzá amennyi szükséges ahhoz, hogy nokedlitészta sűrűséget kapjunk. 1 órát pihentetjük.
Addig elkészítjük a levest.

1 nagy fej vöröshagymát kockára vágunk és olajon megdinszteljük, 1 kiskanál pirospaprikát keverünk hozzá, gyorsan felöntjük a félretett káposztalével. Amennyiben nem elég a káposztalevünk, akkor vízzel pótoljuk, annyit készíthetünk, amennyire szükségünk van , viszont, ha vízzel pótoltunk figyeljünk arra, hogy ecetet nyugodtan használhatunk, mert valószínűleg nem elég savanyú a levesünk és itt az a lényeg, hogy jó savanyú levest kapjunk. Sózzuk, borsozzuk, majd kb. fél órát főzzük.

A pihentetett tésztából nokedli formát szaggatunk és sós, olajos vízben puhára főzzük.

Ha kifőtt a tészta annyit kiveszünk belőle, amennyire a leveshez szükségünk lesz, ezt külön tálba tesszük, fontos, hogy nem bele a levesbe, mert megszívja magát és nem marad levesünk ;) Tálaláskor szedünk a tányérba a tésztából és arra merjük rá a forró levest.
A többi tésztát pedig a felmelegített pirított káposztához keverjük, sózzuk, borsozzuk, ha szükség van rá.



4 megjegyzés:

Bianka írta...

Izgalmas, nagyon finom lehet. Még sosem ettem ilyen levest :)

Könyvlelő Kritta írta...

Nagyon egyszerű elkészíteni és egészséges is :) ilyenkor ősszel kifejezetten jó a hagyma-káposzta-meleg leves trió :)

Ami írta...

Mindmegettem! Pont az én ízlésem szerint főzöl Krisz :)

Könyvlelő Kritta írta...

Ami! Köszönöm szépen, bármikor szívesen látlak egy ebédre ;)