2010. október 22., péntek

Diós kosárkák


Egy nagyon egyszerű linzer tésztából készült diós kosárka receptet szeretnék veletek megosztani. A mai kosárkák jamaicai szilvalekvárral készültek, de lehet variálni, aszalt gyümölccsel vagy rumos meggyel is.

Tészta:

30 dkg liszt
20 dkg margarin
10 dkg porcukor
2 tojássárgája
2 cs. vaníliás cukor

Töltelék:

Lekvár vagy gyümölcs/aszaltgyümölcs
4 tojásfehérje
20 dkg porcukor
20 dkg darált dió
1,5 ek. Citromlé

A tészta hozzávalóiból lágy tésztát gyúrunk. Kivajazott kosárkaformákba nyomkodjuk, nem kell, hogy vastag legyen a tészta, inkább vékony.

A tojásfehérjét kemény habbá verjük, hozzáadjuk a porcukrot kanalanként, majd a citromlét. A habot a darált dióhoz keverjük.

A tésztára kanalazunk 1 kiskanál lekvárt, vagy gyümölcsöt teszünk rá, erre halmozunk egy bő evőkanál diós krémet, kicsit elsimítjuk.

180 C-on világosra sütjük.